3 antrenamente eficiente anti- îmbătrânire

3 antrenamente eficiente anti- îmbătrânire

Cel mai adesea, procesul de îmbătrânire este corelat cu factorul genetic şi alimentaţia. Cu toate astea, studii recente au demonstrat în mod clar că şi exerciţiile fizice, practicate regulat ne pot ajuta să arătăm mai tineri şi ne pot face mai longevivi.

În cadrul unui studiu care a implicat 2400 de gemeni, cercetătorii le-au examinat acestora stilul de viaţă şi au ajuns la concluzia că persoanele care făceau mişcare fizică susţinută aveau telomeri mai lungi. Telomerii sunt secvenţe repetitive de ADN, situaţi la capătul cromozomilor, consideraţi un marker biologic al îmbătrânirii. Cu cât aceşti telomeri sunt mai lungi, cu atât suntem mai longevivi. Subiecţii care practicaseră sport timp de aproximativ 30 de minute pe zi aveau telomeri care păreau cu 10 ani mai tineri decât persoanele care exersaseră doar 16 minute pe săptămână.

Aşadar, pe lângă aspectele pozitive pe care sportul îl are asupra sănătăţii noastre, factorul anti-îmbătrânire este şi el unul foarte important. Iată mai jos care sunt cele mai indicate forme de mişcare, potrivite acestui proces anti-îmbătrânire.

Antrenamentul cu greutăţi

Exerciţiile de ridicare de greutăţi cresc metabolismul cu aproape 7%, în condiţiile în care acesta încetineşte cu 5%  în fiecare decadă a vieţii noastre, după vârsta de 40 de ani. Pe lângă tonifierea corpului şi dezvoltarea musculaturii şi a rezistenţei, exerciţiile cu greutăţi ard caloriile şi după terminarea antrenamentului, fiind astfel mult mai eficiente. În cadrul mai multor studii, s-a stabilit că acelaşi tip de mişcare fizică ameliorează simptomele bolii Parkinson.

Antrenamentul cu greutăţi acţionează pozitiv asupra densităţii osoase şi a sistemului cardiorespirator, ajută la controlarea glucozei şi a tensiunii arteriale, având un impact benefic şi asupra lungimii telomerilor. În cadrul mai multor studii, s-a demonstrat că persoanele care practicaseră exerciţii cu greutăţi aveau telomeri ce păreau cu 10 ani mai tineri.

Yoga

Stresul este unul dintre factorii care grăbesc procesul de îmbătrânire. Manifestările sale sunt complexe, de la insomnie până la anxietate. O modalitate prin care poţi atenua stresul este şi practicarea antrenamentelor de Yoga. Această formă de mişcare reduce markerii stresului oxidativ, proces care accelerează procesul de îmbătrânire. În plus, Yoga îmbunătăţeşte flexibilitatea şi echilibrul corpului.
Cercetătorii susţin că e nevoie doar de 10 minute pe zi în care să îţi implici mintea şi trupul în poziţiile de Yoga potrivite ţie.

Antrenamentul de rezistenţă

Anduranţa sau rezistenta organismului nostru reprezintă capacitatea de a efectua un timp lung o anumită activitate, fără a scădea eficacitatea ei. Un astfel de antrenament se realizează pe o perioadă mai lungă de timp, dar la o intensitate moderată şi nu mai mult de 2 ori pe săptămână. În plus, exerciţiile respective ar trebui lucrate la 65-85% din ritmul cardiac maxim. Cu alte cuvinte, tot ce trebuie să faci este să măreşti timpul de practicare a exerciţiilor alese, dar să micşorezi intensitatea de lucru.

Cercetătorii de la Universitatea norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie au studiat efectele antrenamentului de anduranţă asupra telomerilor a 20 de bărbaţi, jumătate cu vârsta cuprinsă între 22 şi 27 de ani şi cealaltă jumătate cu vârsta între 66 şi 77 de ani. În fiecare grup, jumătate erau atleţi care practicaseră antrenamente de anduranţă şi participaseră la concursuri specifice, iar ceilalţi erau activi din punct de vedere fizic. Participanţii la studiu nu aveau boli cardiace, obezitate, nu luau un tratament specializat şi nu fumau.

La final s-a demonstrat că participanţii care practicaseră în mod repetat antrenamente de anduranţă aveau telomeri mult mai lungi decât ai celorlalţi. Specialiştii sutin că lungimea telomerilor, în acest context, este asociată cu absorbţia maximă de oxigen, un factor care poate determina capacitatea unui atlet de a efectua exerciţii, în mod susţinut. 

un articol de Marina Rasnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram