Călinul calmează spasmele şi durerile musculare

Călinul calmează spasmele şi durerile musculare

Călinul este o plantă despre care se ştiu prea puţine la noi în ţară. Cu toate astea, în Occident ea este folosită de mult timp în tratarea unor afecţiuni importante, cum ar  fi cele asociate aparatului reproducător feminin, astmul, disfuncţii ale sistemului nervos sau calmarea spasmelor şi a durerilor musculare.

Originar din estul Statelor Unite ale Americii, călinul era un ingredient de bază a medicinei tradiţionale indienilor băştinaşi. În comerţ, există produse pe bază de scoarţă de călin, tincturi din mugur de călin sau ceaiuri specifice.

Citeşte mai jos câteva informaţii despre acţiunile benefice pe care le are călinul asupra sănătăţii noastre:

•    Călinul conţine, printre altele, răşină, tanin, acid valerianic şi viburnină, ceea ce îl face un puternic antispastic, sedativ şi tonic pentru sistemul nervos.

•    Datorită cantităţii de vitamina C pe care o conţine, călinul tratează şi previne scorbutul, ameliorând astfel orice manifestare legată de această problemă.

•    Atenuează crampele musculare sau convulsiile. De altfel, indienii îl foloseau cu precădere penru calmarea spasmelor şi durerilor musculare.

•    Echilibrează sistemul nervos.

•    Acţionează eficient asupra manifestărilor asociate bolilor de inimă şi a palpitaţiilor. Din fructele asemănătoare afinului se extrage o substanţă folosită apoi pentru un medicament antihipertensiv.

•    Călinul, în special scoarţa de călin, echilibrează sistemul hormonal feminin, fiind folosit în durerile de după naştere, hemoragii, crampe menstruale, prevenirea avortului, calmarea spasmelor uterului etc. Uleiurile volatile antispastice sunt cele care ameliorează rapid simptomele.

•    Are un puternic efect anti inflamator, fiind recomandat într-o serie largă de afecţiuni, de la reumatism până la astm.

Precauţii

Deşi nu s-au semnalat până acum reacţii adverse considerabile, cel mai bine ar fi să consumi cu precauţie suplimente din călin dacă ai o sensibilitate la aspirină şi să nu depăşeşti dozele menţionate la fiecare produs şi afecţiune.

un articol de Marina Rasnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram