Antioxidanţii ar putea diminua beneficiile exerciţiilor fizice

Antioxidanţii ar putea diminua beneficiile exerciţiilor fizice

După ce studii precedente au dovedit influenţele pozitive ale antioxidanţilor asupra sănătăţii noastre, iată că cercetări recente oferă o altă ipoteză asupra modului în care antioxidanţii afectează rezultatele exerciţiilor fizice.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca au înţeles că rezultatele pe scară largă şi studiile clinice ar trebui să fie dublate de o înţelegere a modalităţii în care organismele noastre se adaptează în diferite situaţii.

Tocmai de aceea, studiul ce se regăseşte în revista The Journal of Physiology şi este menţionat de site-ul Psych Central a investigat felul în care suplimentele cu resveratrol influenţează într-un mod sau altul beneficiile exerciţiilor fizice.

Antioxidanţii – o substanţă minune împotriva îmbătrânirii premature şi a bolilor de inimă

Coaja şi seminţele strugurilor roşii, afinele, murele, merişorul şi arahidele sunt printre cele mai importante surse de resveratrol, însă e drept că, pentru a atinge cantitatea zilnică recomandată, avem nevoie şi de suplimente alimentare. Toate aceste fructe şi suplimente au un impact pozitiv asupra sănătăţii noastre, în special asupra funcţionării sistemului cardiovascular, încetinind totodată şi procesele aferente îmbătrânirii.

Nimeni nu contestă avantajele consumului de resveratrol şi antioxidanţi în general, însă iată că studiul menţionat a avut în vedere şi factori suplimentari.

O cantitate mare de resveratrol inhibă multe dintre beneficiile sportului

Cercetătorii au inclus în cadrul studiului 27 de bărbaţi sănătoşi, sedentari, cu vârsta aproximativă de 65 de ani, urmărindu-le activitatea timp de 8 săptămâni. În tot acest timp, bărbaţii au efectuat antrenamente fizice regulate şi intense, o parte dintre ei primind 250 mg de resveratrol pe zi, cealaltă parte primind o pastilă placebo. Nici iniţiatorii proiectului, nici participanţii la studiu nu au ştiut ce conţine pastila respectivă.

La final, s-a constatat că exerciţiile fizice îmbunătăţiseră parametrii cardiovasculari, însă suplimentele de resveratrol diminuaseră cu mult aceste procese pozitive, inclusiv tensiunea arterială, concentraţiile lipidelor plasmatice şi absorbţia maximă de oxigen.

Specialiştii au menţionat, însă, că acea cantitate de resveratrol administrată a fost cu mult peste cea pe care o putem asimila din alimente. Concluzia ar fi aceea că o doză prea mare de resveratrol nu este indicată, indiferent de beneficiile ei recunoscute.

Rezultatele studiului sunt cu atât mai importante, cu cât vin după altele realizate pe animale care ajunseseră la concluzii total opuse.

Reprezentaţii Universităţii din Copenhaga au declarat că informaţiile lor sugerează că stresul oxidativ ar putea fi necesar organismului în doze scăzute, până la un anume punct, determinându-l să funcţioneze corect. Ba mai mult, speciile reactive de oxigen, cele despre care se spune că ar cauza boli şi îmbătrânire, ar putea fi o cale a adaptării sănătoase, ca răspuns la diverse forme de stres, aşa cum este într-o oarecare măsură şi sportul.

un articol de Marina Rasnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram