Activitatea fizică în tinereţe reduce riscul îmbătrânirii cognitive

Activitatea fizică în tinereţe reduce riscul îmbătrânirii cognitive

Exerciţiile fizice practicate cu regularitate ne oferă beneficii imediate. Mai nou, cercetătorii au descoperit că sportul ne ajută chiar şi pe termen lung, scăzând riscul apariţiei unor afecţiuni asociate îmbătrânirii cognitive.

În cadrul Conferinţei Internaţionale a Asociaţiei Alzheimer, desfăşurată în 2013 în Statele Unite ale Americii, mai mulţi oameni de ştiinţă au prezentat concluziile unui studiu amplu, realizat pe durata mai multor decenii.

Aceste informaţii, relevate de site-ul Clinical Psychiatry News, trag un semnal de alarmă cu privire la importanţa mişcării fizice încă din primii ani de viaţă.

Adulţii tineri care fac sport moderat sau intens – mai puţin susceptibili la afecţiuni cognitive

În cadrul studiului CARDIA, 3375 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani au fost incluşi în cercatare încă din anii 1985-1986. Activitatea fizică, dar şi starea de sănătate le-a fost atent monitorizată în tot acest timp.

La final, s-a constatat că 14.9% dintre cei care avuseseră o activitate fizică moderată se confruntau la vârstă mijlocie cu afecţiuni cognitive, spre deosebire de un procent de 20.09% dintre cei cu o activitate fizică scăzută.

Coordonatorii studiului susţin că tinerii sedentari sunt mult mai predispuşi unor astfel de probleme, odată ce ajung la vârstă mijlocie. Deocamdată este neclar mecanismul prin care acest proces are loc, mai multe cercetări fiind necesare pentru concluzii oficiale.

Cu toate astea, studiul CARDIA a fost unul foarte bine documentat, cercetări precedente atestând faptul că exerciţiile fizice pot reduce factorii de risc vascular, inflamaţia, depresia, crescând în schimb rezervele cognitive.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram