Transpiraţia excesivă în timpul antrenamentelor – cauze şi soluţii

Transpiraţia excesivă în timpul antrenamentelor – cauze şi soluţii

Una dintre problemele ce apar mai ales în această perioadă este şi transpiraţia excesivă în timpul antrenamentelor. Temperaturile crescute, condiţiile din sălile de fitness sau echipamentul necorespunzător – toate pot contribui la agravarea acestui aspect.

Deşi se crede că transpiraţia excesivă în timpul antrenamentelor ar putea fi un semn al faptului că lucrezi prea intens sau că nu ai o condiţie fizică foarte bună, adevărul este cu totul altul.

Dacă transpiraţia apare doar atunci când te antrenezi, nu ai motive de îngrijorare. Ori de câte ori facem sport, transpirăm pentru a coborî temperatura corpului, acesta fiind de fapt un semn că organismul se adaptează la efortul fizic. Cu cât te antrenezi mai intens, cu atât este posibil să transpiri mai mult.

În cazul în care te deranjează acest aspect sau vrei să atenuezi transpiraţia excesivă, ai la îndemână câteva soluţii eficiente.


•    Hidratează-te corespunzător

Cantitatea de apă pe care trebuie să o bei zilnic variază în funcţie de mai multe aspecte. Dacă faci sport regulat, cel mai bine ar fi să urmezi acest calcul simplu: înmulţeşte greutatea corpului tău cu 30 ml şi vei afla câţi litri de apă ar fi indicat să bei într-o zi. De asemenea, nu uita de hidratare nici înainte şi în timpul antrenamentului. Înainte de antrenament cu 2-3 ore bea 400-500ml de apă, iar cu 10-15 minute înainte mai bea 200-300 de ml. Pe tot parcursul exerciţiilor fizice consumă din când în când fluide tocmai pentru a nu ajunge la senzaţia de sete.

•    Fă o pauză scurtă pentru a te spăla pe faţă şi a te şterge cu un prosop

Dacă ştii că ai această problemă, fă pauze în timpul exerciţiilor pentru a te spăla pe faţă sau a te şterge cu un prosop. Înainte de antrenament aplică şi un antiperspirant destinat transpiraţiei excesive.

•    Adaptează condiţiile din spaţiul în care faci sport

În cazul în care faci sport în spaţiu închis, optează pentru un ventilator sau deschide geamul. În niciun caz nu coborî temperatura aerului condiţionat pentru că asta va înrăutăţi situaţia.

•    Evită cofeina şi condimentele

Produsele care conţin cofeină şi condimente activează neurotransmiţători ca acetil colina, neurotransmiţător care stimulează secreţia glandulară.

•    Consultă un doctor dacă te confrunţi şi cu alte simptome

Ori de câte ori transpiraţia excesivă este însoţită şi de febră, durere în piept, dificultăţi de respiraţie şi palpitaţii trebuie să consulţi un medic.

un articol de Marina Rasnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram