Home » Retete sanatoase » Cum sa incepem sa facem sport » Brain fitness » Aikido – arta marţială care îţi lucrează corpul în timp ce îţi şlefuieşte personalitatea
Aikido – arta marţială care îţi lucrează corpul în timp ce îţi şlefuieşte personalitatea

Aikido – arta marţială care îţi lucrează corpul în timp ce îţi şlefuieşte personalitatea

Prea puţine se cunosc despre Aikido, o artă marţială japoneză, ceva mai neobişnuită decât toate celelalte forme de antrenament mind-body. Nu se poate spune că Aikido este doar un tip de sport, cel puţin nu în sensul larg al cuvântului, şi asta pentru că reprezintă de fapt un concept mult mai larg. Practicanţii de Aikido consideră că arta marţială fondată de O-Sensei Morihei Ueshba îţi lucrează corpul în timp ce te ajută să înţelegi şi să îţi însuşeşti valori importante.

Ba mai mult decât atât, Aikido nu mizează pe agresiune. Pentru mulţi, această formă de mişcare ar putea reprezenta o nouate binevenită atât în contextul antrenamentului fizic, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea în care alegem să ne trăim viaţa.

Aikido – demonstraţii privind capacitatea de a dezarma agresorul prin non violenţă

Traducerea termenului de Aikido dezvăluie foarte multe despre adevăratul sens al practicării lui. Astfel, Aikido reprezintă calea prin care corpul şi mintea omului intră în armonie cu energia universului. Tocmai de aceea, atitudinea practicantului nu este una agresivă, ci de relaxare şi de înţelegere a adversarului. Pentru a ajunge la această performanţă, este de la sine înţeles că mintea trebuie şi ea conectată la toate etapele şi tehnicile Aikido.

La un nivel superior, se poate spune că Aikido reprezintă arta prin care se încearcă convingerea adversarului să renunţe la atac, să chibzuiască dacă acţiunea sa agresivă este justificată sau nu. În cadrul unui antrenament Aikido, primele mişcări pe care le înveţi sunt cele de a a cădea şi de a te rostogoli în siguranţă. Fiind o artă marţială defensivă, vei avea nevoie de acestea mai des decât tehnicile care implică lovituri directe.

Un lucru interesant este acela că în Aikido nu există competiţii. Practicanţii organizează demonstraţii, însă nu există acel concept de competiţie.

Practicarea artei marţiale Aikido îţi aduce atât beneficii fizice, cât şi mentale

Pe lângă această abordare diferită, Aikido acţionează asupra corpului şi minţii noastre întocmai ca un sport, având chiar şi câteva avantaje suplimentare.

•    Te învaţă să gestionezi mai bine conflictele şi să atenuezi stresul

Cum tehnicile principale ţin tocmai de anticiparea partenerului, de înţelegerea acţiunilor şi de dezarmarea lui, autocontrolul tău va creşte foarte mult, şi nu doar în timpul acestor antrenamente. Vei învăţa să fii mai calculat, mai tolerant şi mai analitic în orice situaţie, eliminând astfel mult din stresul cu care ne-am obişnuit în societatea de astăzi.

•    Lucrează eficient toate grupele de muşchi principale

Tot ceea ce se întâmplă în cadrul unui antrenament Aikido seamănă foarte mult cu stretchingul, iar grupele principale de muşchi sunt implicate în mişcare. Greutatea corpului este folosită ca rezistenţă naturală, ceea ce duce la un plus de eficienţă.

•    Aikido este şi un antrenament cardio

Organismul nostru are aceleaşi reacţii ca la un antrenament cardio, ceea ce duce, bineînţeles, la aceleaşi beneficii. După o astfel se sesiune, practicanţii de Aikido se simt mai relaxaţi şi mai energizaţi.

•    O postură mai bună, mai puţine dureri de spate, de articulaţii şi prevenirea accidentărilor – alte avantaje ale antrenamentului Aikido

Dacă vrei să treci la un alt nivel şi să încerci o formă de mişcare complexă care îţi poate tonifia corpul, în timp ce îţi şlefuieşte personalitatea şi te ajută practic să înţelegi mai bine oamenii din jur, ar trebui să mergi la un prim antrenament Aikido.

un articol de Marina Rasnoveanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *