Suntem în permanenţă expuşi substanţelor toxice, iar unele obiceiuri alimentare facilitează acumularea de toxine din organism. E drept că poatre trece mai mult timp până să simţim într-adevăr efectele acestei intoxicări din surse multiple. Ştim deja despre detoxifierea cu ajutorul diverselor diete, însă de prea puţine ori se vorbeşte despre mişcarea fizică, ca parte principală a unui program de acest gen.
Este sau nu recomandat să facem sport în timpul dietelor de detoxifiere? Poate sportul detoxifia organismul? Este Yoga potrivită pentru un asemenea plan? Sunt doar câteva dintre controversele acestui subiect amplu.
Mişcarea fizică în detoxifierea activă, bazată pe reguli alimentare
Procesul detoxifierii implică toate organele corpului nostru: intestinul gros şi subţire, ficat, sistemul limfatic, rinichi, plămâni, piele etc. De cele mai multe ori, detoxifierea activă presupune o perioadă de 1-3 săptămâni în care urmăm anumite recomandări alimentare, în vreme ce mişcarea fizică este lăsată undeva pe plan secund.
Deşi se spune că în tot acest timp corpul este prea obosit pentru a mai fi supus unui stres suplimentar, lucrurile nu stau chiar aşa. Cel mai bine ar fi să continui să faci sport moderat pentru că mişcarea fizică creează fondul propice pentru o respiraţie corespunzătoare, pentru funcţionarea organelor la parametri optimi, prin transpiraţie eliminându-se foarte multe substanţe dăunătoare.
În plus, pe lângă mişcare moderată şi alimentaţia potrivită acestei perioade, nu ar fi rău să încerci şi terapii alternative cum ar fi tratamente spa, hidroterapie, masaj, împachetări pentru stimularea circulaţiei etc. Nu uita nici de hidratare şi odihnă, foarte importante într-un proces de detoxifiere care presupune până la urmă un program ceva mai agresiv impus propriului corp.
Exerciţiile fizice aerobice – perfecte pentru eliminarea toxinelor şi susţinerea post-detoxifiere
Foarte multe substanţe toxice se regăsesc în depozitele de grăsime pe care le poţi înlătura cu ajutorul exerciţiilor fizice aerobice cum ar fi înotul, dansul, joggingul, alergarea etc. Ba mai mult, cum dietele de detoxifere nu pot fi transformate într-un stil de viaţă fiind mult prea drastice, în post-detoxifiere sportul va ajuta corpul să funcţioneze la fel de bine, impunând un fel de detoxifiere naturală, treptată.
Poziţii de Yoga, special concepute pentru detoxifierea organismului
Se pare că poziţiile şi mişcările Yoga ar veni cu un plus de eficacitate atunci când ne referim la detoxifierea corpului, reuşind să acţioneze ca un program complet de eliminare a toxinelor. Acest lucru se întâmplă pentru că Yoga – un antrenament mind-body –se foloseşte de mai multe tehnici în acelaşi timp.
Astfel, odată cu mişcările executate, corpul este împins, întors, întins, organele fiind “stoarse”, stimulându-se circulaţia sangvină, baza pentru o detoxifiere corectă şi o sănătate mai bună.
În plus, tehnicile de respiraţie golesc plămânii de substanţe nocive cum ar fi dioxidul de carbon, acidul lactic şi elimină lichidul limfatic din ţesuturile profunde – beneficii cu mult peste efectele exerciţiilor aerobice.
În Yoga, se consideră că postura nepotrivită este cea care împiedică o detoxifiere naturală a corpului fiindcă diafragma nu se mai mişcă natural. În urma poziţiilor de Yoga speciale, asociate cu tehnicile de respiraţie şi meditaţie, diafragma începe să se mişte natural, procesul de expiratie-inspiratie este net îmbunătăţi, la fel ca şi funcţionarea celorlalte organe.
un articol de Marina Rasnoveanu
Add Comment