Sunt recunoscute beneficiile mişcării fizice în cadrul anumitor afecţiuni mai grave. Sfaturile medicului specialist, ale antrenorului fitness şi precauţia te pot ajuta să ai un antrenament eficient, fără riscuri. Mai nou, studiile efectuate au arătat faptul că tensiunea arterială poate fi prevenită şi tratată şi printr-un program de exerciţii fizice, atent conceput.
Citeşte mai jos care sunt concluziile unei analize recente, publicate în American Heart Association şi menţionate de site-ul Runner’s World. Analiza a avut în vedere 93 de studii realizate în ultimii ani, studii care au durat cel puţin 4 săptămâni şi care au avut în centru efectele diferitelor tipuri de exerciţii fizice asupra tensiunii arteriale în stare de repaus.
• Pentru început, cercetătorii au grupat exerciţiile menţionate în studii în trei categorii: exerciţii aerobice dinamice (alergare, mers pe bicicletă etc), exerciţii de rezistenţă dinamică (cele în care îţi foloseşti forţa pentru a contracta muşchii, iar lungimea acestora se modifică – ridicare de greutăţi, flotări etc.) şi exerciţii izometrice (atunci când susţii contracţia faţă de o forţă sau obiect imobil, fără ca lungimea muşchilor să se modifice – exerciţii complexe, folosite mai ales în gimnastica de recuperare).
• Concluziile analizei au fost acelea ca toate cele trei categorii de mişcare fizică aduceau îmbunătăţiri semnificative ale tensiunii arteriale. Interesant era faptul că de aceste avantaje beneficiau atât persoanele care fuseseră dinainte diagnosticate cu hipertensiune, cât şi cele care nu se confruntau cu astfel de probleme. Mai mult, toate cele trei tipuri de exerciţii scădeau tensiunea arterială sistolică (primul număr, cel mai mare – care reprezintă presiunea inimii pentru a pompa sângele spre celelalte organe) şi tensiunea arterială diastolică (numărul mai mic care indică presiunea vaselor sangvine în momentul în care inima se umple cu sângele venit din restul corpului).
• Cu toate astea, cercetătorii susţin că există unele diferenţe în ceea ce priveşte tipul exerciţiilor. Astfel, exerciţiile izometrice ar putea fi cele mai eficiente în scăderea tensiunii arteriale sistolice, deşi datele nu sunt pe atât de numeroase încât să ofere un răspuns final.
• De asemenea, pentru cei cu hipertensiune ar fi mai indicate exerciţiile aerobice decât cele de rezistenţă dinamică. În plus, bărbaţii au fost cei care au înregistrat valori mai bune la finalul studiilor decât femeile.
• În ceea ce priveşte intensitatea, dacă vrei să îţi reglezi tensiunea arterială, specialiştii spun că exerciţiile aerobice moderate spre intense sunt mult mai eficente decât cele uşoare.
• Asocierea unei diete pentru pierderea câtorva kilograme cu începerea unui program de exerciţii aerobice ar putea avea ca rezultat şi scăderea tensiunii arteriale.
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment