Care este secretul longevităţii? – Studiu

Care este secretul longevităţii? – Studiu

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să descopere secretul longevităţii. Rând pe rând, diverse alimente sau obiceiuri au ocupat locurile fruntaşe în clasamentele oamenilor de ştiinţă. Ei bine, iată că un studiu recent, citat de site-ul The Washington Times Communities, aduce în prim plan o altă ipoteză sau o nouă cheie a longevităţii, dezvăluită de locuitorii insulei greceşti Ikaria.

În vreme ce doar 0.1% dintre europeni depăşesc vârsta de 90 de ani, mai mult de 1% dintre locuitorii din Ikaria ajung la această vârstă, având una dintre cele mai mari rate de longevitate din lume. Ba mai mult, chiar şi cei trecuţi de 90 de ani se pot lăuda cu o sănătate de invidiat.

În trecut, mai multe echipe de cercetători au călătorit pe insulă, încercând să dezlege misterul unora dintre cei mai longevivi şi sănătoşi oameni din lume. Majoritatea rezultatelor au avut în centru viaţa tihnită, mişcarea fizică şi obiceiurile alimentare sănătoase (icarienii au o dietă bazată pe legume, ulei extra virgin de măsline, lapte de capră, fără zahăr sau prea multă carne).

Totuşi, iată că studiul recent publicat în revista Vascular Medicine susţine că secretul longevităţii icarienilor ar fi, de fapt, cafeaua grecească.

Astfel, cercetarea condusă de Gerasimos Siaso, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Atena a avut ca subiecţi 71 de femei şi bărbaţi, din populaţia totală de 673 de locuitori ai insulei. Oamenii de ştiinţă au strâns informaţii cu privire la starea lor de sănătate, obiceiul consumului de cafea (ritual şi cantitate) şi funcţia endotelială. Endoteliul reprezintă un strat subţire de celule din interiorul vaselor de sânge, o disfuncţie la nivelul endoteliului fiind asociată cu riscul bolilor cardiovasculare, arteroscleroza sau hipertensiune.

La final, s-a constatat că 87% dintre participanţii la studiu beau cafea grecească zilnic, iar funcţia endotelială era net îmbunătăţită. Cercetătorii pun aceste concluzii pe seama antioxidanţilor şi polifenolilor din cafea, pe cantitatea moderată de cafeină din cafeaua grecească şi pe modalitatea de preparare. Atunci când cafeaua este fiartă, se păstrează mai mulţi compuşi chimici sănătoşi decât atunci când este preparată la filtru sau prin alte metode.

Care este ritualul cafelei greceşti?

Cafeaua grecească nu este cu mult diferită de cea pe care o preparăm noi, românii. Important este să folosim un ibric în care să punem dinainte apa, cafeaua, mierea sau zahărul. Cafeaua se lasă pe foc până fierbe, până când se ridică acel caimac şi se serveşte în ceşcuţe pentru cafea după ce zaţul s-a lăsat pe fundul ibricului. Cafeaua grecească este servită deseori cu un pahar de apă rece.

un articol de Marina Rasnoveanu

1 Comment

  • Popescu Mariana Mioara Posted September 1, 2013 7:21 am

    ok Am sa beau zilnic cafea greceasca daca imi face bine!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram