Ce trebuie să ştii despre durerile de spate – cauze, afecţiuni ascunse şi soluţii eficiente

Ce trebuie să ştii despre durerile de spate – cauze, afecţiuni ascunse şi soluţii eficiente

Tot mai multe persoane se plâng astăzi de dureri de spate. Postura, unele accidente minore, sedentarismul sau, dimpotrivă, suprasolicitarea organismului în cadrul antrenamentelor, toate duc în timp la aceste probleme. Totuşi, cele mai frecvente cauze ale durerii de spate sunt postura şi lucrul prelungit la computer.

Atunci când stăm toată ziua pe scaun, cu capul aplecat puţin înainte, punem o presiune asupra muşchilor spatelui şi cei ai gâtului. Tocmai de aceea, ne confruntăm deseori cu dureri de spate în porţiunea de mijloc sau cea superioară.

Cauzele şi tratamentele durerilor de spate sunt multiple, aşa că citeşte în continuare câteva informaţii importante despre această problemă şi câteva trucuri eficiente pentru a preveni sau trata durerile de spate.

•    Durerile de spate pot indica alte afecţiuni!

Durerile de spate pot fi cauzate şi de alte afecţiuni mai grave. De exemplu, dacă durerea se situează în partea de mijloc a spatelui, apare sau se accentuează după ce mănânci, ai putea avea ulcer. Durerea localizată în partea lombară şi însoţită de greaţă, vărsături sau febră poate indica apendicită sau calculi renali. Durerile de spate în zona sacrală ar putea indica endometrioză sau prezenţa unui chist ovarian. Tocmai de aceea, este recomandat să te prezinţi la medic ori de câte ori simţi că durerile de spate nu sunt rezultatul posturii incorecte.

•    Doar în 2% dintre cazurile de dureri de spate, operaţia reprezintă singura soluţie

Mulţi se tem de operaţie, atunci când observă că se confruntă cu dureri repetate.  Cu toate astea, doctorii recomandă multe alte variante, înainte de a recurge la o măsură atât de drastică. În plus, în general, operaţia este necesară doar în cazul în care durerea devine persistentă şi nu trece la antiinflamatoare şi atunci când apare compresia nervilor.

•    Fie că stai pe scaun sau eşti întins, coloana trebuie să se afle în poziţie neutră!

Coloana vertebrală are o poziţie naturală, cu o curbură în partea de sus, la gât, şi una în partea de jos a spatelui. Pentru a evita posibile dureri, această poziţie trebuie respectată atunci când stai pe scaun sau atunci când eşti întins. Dacă articulaţiile dintre diferite vertebre sunt forţate să stea în poziţii neobişnuite, pentru o perioadă mai lungă de timp, există riscul unor complicaţii ulterioare, însoţite de dureri de spate. 

•    Ori de câte ori te apleci, îndoaie-ţi genunchii şi nu îţi solicita spatele!

Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariţiei acestui tip de durere este suprasolicitarea spatelui, prin ridicarea obiectelor grele. Am putea să ne protejăm această parte a corpului, îndoind genunchii şi ţinând spatele drept. De altfel, durerea de spate inferior este foarte comună şi din acest motiv. În plus, această parte este cea mai solicitată pentru că susţine greutatea întregului corp şi suportă răsuciri, înconvoieri şi aplecări repetate. 

•    Nu-ţi slăbi muşchii spatelui cu tot felul de dizpozitive ajutătoare!

Dacă foloseşti corsete sau alte dispozitive pentru spate sau pentru atenuarea durerilor, afla că ele pot duce în timp la slăbirea muşchilor spatelui.

•    Una dintre cele mai comune şi mai dăunătoare poziţii: gâtul puţin înainte, ceea ce face ca şi capul să fie înclinat, în fata umerilor.

Am descris postura adoptată de cei care lucrează foarte mult la computer. Ei bine, de aici vine durerea aceea insuportabilă de spate şi de gât, ce uneori dă şi stări de greaţă. Pe scaun, atunci când lucrezi la computer, poziţia recomandată este următoarea: privirea să îţi cadă pe prima treime din ecran, antebraţele să fie aproape paralele cu podeaua atunci când scrii la tastatură, coatele de o parte şi de alta, iar picioarele pe podea.

•    Fii atent la poziţionarea obiectelor din birou!

Pentru o mai bună postură ai nevoie, bineînţeles, şi de o aşezare cât mai practică a obiectelor de la serviciu. Monitorul, tastatura, chiar forma biroului, toate te pot ajuta să îţi păstrezi poziţia neutră a coloanei.

un articol de Marina Rasnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram