Squashul este o formă de mişcare fizică relativ nouă în România, practicată în cluburile din marile oraşe. Cu reguli ce amintesc de tenis şi badminton, squashul se diferenţiază, însă, prin anumite particularităţi, fiind un sport de sală ceva mai neconvenţional.
Originile squashului datează încă din 1500, atunci când în Franţa copiii se jucau, lovind mingea de un perete. Astăzi, acest sport este practicat în peste 188 de ţări, preconizându-se faptul că va fi introdus ca sport olimpic în cadrul Olimpiadei din 2016.
Astfel, dacă activitatea fizică de la banda de alergat sau bicicleta elipitica nu te mai mulţumeşte şi îţi doreşti un sport ceva mai competitiv, dar şi mai eficient, squashul ar putea fi soluţia de care ai nevoie. Citeşte mai jos câteva informaţii importante referitoare la avantajele practicării acestei forme de mişcare fizică, caracteristicile sale, echipamentul necesar şi locurile din ţară în care putem practica squash.
Squash – îţi tonifici întreg corpul şi arzi până la 1200 de calorii pe şedinţă
Squashul este fără doar şi poate un sport solicitant, dar extrem de benefic, revista Forbes plasându-l în 2003 pe primul loc în clasamentul celor mai sănătoase sporturi din lume. Înainte de antrenamentul propriu-zis, ai nevoie de încălzire şi de o condiţie fizică bună. De altfel, trebuie să ştii că atât rachetele, cât şi mingile folosite sunt alese în funcţie de nivelul jucătorilor. Practicat corect şi regulat, squashul ne ajută să slăbim, aproximativ 1200 de calorii fiind arse în timpul unei şedinţe. În mişcare sunt antrenate şi modelate toate grupele de muşchi, de la nivelul braţelor şi al picioarelor. Cei care practică squash susţin că acest sport te ajută să te detensionezi, oferind şi o stare de bine.
Cu toate astea, studiile ce au avut ca obiect squashul au avansat ipoteza conform căreia acest sport ar putea reprezenta una dintre posibilele cauze ale artimiei cardiace. Astfel, persoanele în vârstă sau cele care se confruntă cu boli de inimă ar trebui să evite acest sport sau să îşi consulte mai întâi medicul specialist.
Particularităţile squashului şi echipamentul de care ai nevoie
Squashul este un sport de sală, practicat pe un teren cu patru pereţi (9,75 m lungime şi 6,4 m lăţime), dintre care cel din faţă are o linie de out la înălţimea de 4.58 metri. Orice minge trece de această linie este considerată afară din joc. Se poate juca în doi sau la dublu, iar selectarea mingilor şi a rachetelor se face în funcţie de nivelul jucătorilor. Astfel, avansaţii au mingii galbene, iar începătorilor li se dau mingii roşii sau albastre. Încălţămintea este obligatoriu albă şi trebuie să ofere protecţie laterală datorită mişcărilor efectuate în timpul antrenamentului.
Unde putem practica Squash în ţară?
World Class România www.worldclass.ro/webtv/squash
Active Squash, Bucureşti www.activ-squash.ro
Class Hotel, Bucureşti www.class-hotel.ro/squash
Squash4all, Bucureşti www.facebook.com/squash4all
De ceva timp, a fost înfiinţată şi Asociaţia Pro Squash România, având ca scop promovarea şi dezvoltarea practicării acestui sport în rândul comunităţilor din România. Pentru informaţii despre evenimentele organizate, campionatul de Squash şi centrele din ţară, vizitează site-ul www.prosquash.ro/cluburisquash
un articol de Marina Rasnoveanu
3 Comments
Activ Squash este un loc unde poti sa arzi caloriile nedorite si in acelasi timp sa te distrezi pe cinste!
Ma bucur sa vad ca sportul capata o valoare din ce in ce mai mare printre tineri, alte tari se confrunta cu probleme grave de obezitate si stil de viata sedentar.
Squash-ul este unul din cele mai bune sporturi pentru arderea caloriilor/ tonifiere.
Squash-ul reprezinta o forma excelenta de tonifiere a corpului care este si amuzant de practicat.
Add Comment