Râsul – noua modalitate inedită de a face sport

Râsul – noua modalitate inedită de a face sport

Dacă până acum oboseai doar când te gândeai la bicicleta eliptică, şedinţele de spinning sau sesiunile de jogging, află că ai putea opta şi pentru alte variante. Cum cercetătorii analizează constant reacţiile corpului nostru la diverşi stimuli, rezultatele mai multor studii au relevat faptul că râsul este noul antrenament minune.

Cunoaştem în linii mari beneficiile râsului asupra corpului nostru, însă rareori ne-am gândit că ar putea acţiona întocmai ca exerciţiile fizice moderate. Tocmai de aceeea, îţi prezentăm câteva informaţii surprinzătoare despre efectele râsului şi felul în care ne influenţează.

•    Râsul stimulează funcţionarea sistemului imunitar şi reduce nivelul hormonilor stresului
, cum ar fi cortizolul şi epinefrina. În plus, scade tensiunea arterială şi nivelul colesterolului în sânge, prevenind astfel afecţiunile cardiovasculare.

•    Răspunsul corpului la râs repetat se aseamănă cu efectul exerciţiilor fizice moderate.
Râsul influenţează hormonii, acţionând întocmai ca exerciţiile fizice moderate. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea Loma Linda din Statele Unite ale Americii, cercetătorii au măsurat nivelul hormonilor a 14 voluntari înainte şi după ce au vizionat filmuleţe diferite.

La final, s-a constatat că după vizionarea unor videoclipuri de stand up comedy, nivelul hormonilor s-a schimbat, ca şi cum voluntarii ar fi fost angajaţi în exerciţii fizice moderate. În plus, s-a constat o diferenţă şi în ceea ce priveşte hormonii care afectează apetitul, grelina şi leptina.
 
•    Hohotele de râs şi plăcerea de a te bucura prin râs te afectează benefic.
Un alt studiu efectuat la Universitatea Oxford a arătat faptul că râsul acţionează precum sportul atunci când implică mişcarea repetată a diafragmei, dar şi atunci când este o consecinţă firească a unei acţiuni. Aşadar, râsul forţat nu are aceleaşi efecte benefice pentru că atunci nu se eliberează suficientă endorfină, hormonul care îţi oferă o stare de bunădispoziţie, dar îţi creşte şi toleranţă la durere.

•    Exerciţiile fizice şi râsul, mai eficiente atunci când au loc în grup! Ei bine, se pare că atât hohotele de râs, cât şi antrenamentele de la sală sunt mai eficiente în grup. Oamenii au râs mai mult, mai uşor şi mai “real” atunci când au văzut filme de comedie în prezenţa altor persoane. De altfel, şi şedinţele de spinning sau aerobic oferă rezultate mai bune decât antrenamentele individuale.

•    Râsul – un excepţional exerciţiu de stretching.
Pe lângă rezultatele cercetătorilor, nu putem trece peste un adevăr recunoscut de toată lumea. Râsul reprezintă o modalitate de a face stretching facial. Beneficiile gimnasticii faciale sunt numeroase, de la prevenirea apariţiei ridurilor, a bărbiei duble până la stimularea circulaţiei sanguine de la nivelul tenului.

•    Cursurile de Laughter Yoga, o nouă modă în America.
Ei bine, şedinţele de Laughter Yoga se bucură de o mare popularitate peste tot în lume. Combinaţiile de poziţii yoga, hohote de râs, grimase, dans şi exerciţii de respiraţie oferă atât o stare de bună dispoziţie, cât şi un tonus mai bun şi un corp frumos modelat. Cursanţii sunt învăţaţi să se ia mai puţin în serios, fiind îndemnaţi să râdă, să sară şi să danseze. Nu puţini sunt cei care încadrează Laughter Yoga în categoria antrenamentelor de tip mind-body.

un articol de Marina Rasnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram