Exerciţiile cu banda elastică – mult mai eficiente decât antrenamentul cu greutăţi

Exerciţiile cu banda elastică – mult mai eficiente decât antrenamentul cu greutăţi

Astăzi, prioritizarea timpului şi eficientizarea tuturor acţiunilor noastre au devenit extrem de importante. Tocmai de aceea, şi antrenamentul sportiv tinde să se transforme puţin câte puţin. Chiar dacă sala de fitness oferă beneficii suplimentare, accesoriile fitness sau anumite echipamente cu ajutorul cărora ne putem lucra corpul şi acasă sunt din ce în ce mai preferate.

Un astfel de exemplu este şi banda elastică, un accesoriu ce poate lucra eficient şi uşor întreg corpul, aplicând mişcări fireşti şi îmbunătăţind postura, flexibilitatea şi  ameliorând durerile de spate. Citeşte mai jos câteva informaţii despre banda elastică, practică şi câteva exerciţii reprezentative şi achiziţionează-ţi un astfel de echipament util şi practic. 

Exerciţiile cu banda elastică îmbunătăţesc rezistenţa, flexibilitatea şi echilibrul corpului

Munca la birou a devenit astăzi o necesitate, aşa că postura, echilibrul sau flexibilitatea ne sunt grav afectate. Exerciţiile cu banda elastică ajută la detensionarea corpului, crescând rezistenta şi flexibilitatea. Ba mai mult, după ce apelăm la antrenamentul cu banda elastică, focusandu-ne pe spate şi umeri, de exemplu, reducem cu mult tensiunea sau durerile de la nivelul spatelui.

Banda elastică, folosită atât în fitness, cât şi în gimnastica de recuperare

Datorită beneficiilor oferite şi a riscurilor de accidentare minime, banda elastică este folosită intens şi în cadrul gimnasticii de recuperare. Modul blând în care acţionează asupra grupelor de muşchi, faptul că întotdeauna ne putem alege nivelul şi intensitatea dorite, toate fac din banda elastică o alegere fericită atât pentru sala de fitness, cât şi pentru gimnastica de recuperare.

Exerciţiile cu banda elastică ajută la creşterea masei musculare, ard depozitele de grăsime şi îmbunătăţesc rezisten
ţa musculară

Trei dintre obiectivele de top ale celor care fac sport. Ei bine, se pare că banda elastică oferă toate aceste avantaje într-un singur antrenament. Banda elastică acţionează intensiv asupra zonelor target, cum ar fi de exemplu, abdomenul, lucrând şi grupe de muşchi pe care nu le simţim efectiv.

Exerciţiile cu banda elastică nu se axează pe gravitaţie, ceea ce creşte cu mult eficienţa

Mult timp s-a pus semnul egal între banda elastică şi gantere. Specialiştii au descoperit, însă, că prima este mult mai eficientă pentru că lucrează corpul independent de forţa de gravitate. Astfel, executarea poziţiilor în plan vertical, a mişcărilor fireşti sau exerciţiile ca genuflexiuni sau fandări ajutate de banda elastică, toate vor înregistra rezultate de fiecare dată. 

Iată mai jos, trei exemple de exerciţii cu banda elastică, potrivite atât pentru antrenamentul de la sală, cât şi pentru cele câteva minute de sport rezervate la tine acasă:

1. Aşează-te pe o saltea, cu faţa în jos, picioarele drepte şi o bandă elastică sub trunchi. Ţine un mâner al benzii în fiecare mână.
Întinde braţele în lateral ca şi cum ai zbura şi ridică-ţi un pic trunchiul de pe saltea, menţinând umerii şi spatele drept.

Când ai ajuns în punctul maxim, păstrează poziţia timp de câteva secunde, revino la poziţia iniţială şi repetă de câteva ori.

2. Ataşează unul dintre mânerele benzii de un obiect securizat din stânga ta. Stai drept, cu picioarele depărtate la nivelul umerilor şi genunchii un pic îndoiţi, ţinând banda de rezistenţă cu ambele mâini.

Roteşte-te spre partea dreaptă, până simţi tensiunea la nivelul muşchilor abdominali. Menţine poziţia timp de câteva secunde, timp în care îţi încordezi abdomenul.

Nu-ţi folosi şoldurile în rotire pentru că asta va duce la diminuarea eficienţei exerciţiului. Repetă mişcarea de 5 ori, odihneşte-te un pic şi repetă pe partea opusă.

3. Stai ridicat, cu picioarele îndepărtate la nivelul umerilor. Aşează banda elastică sub tălpi şi mânerele ţinute la nivelul umerilor.
Îndoaie-ţi genunchii până la un unghi de 90 de grade, în timp ce ridici mâinile deasupra capului, întinzând şi banda elastică.

În punctul maxim păstrează timp de câteva secunde, revino la poziţia iniţială şi repetă de câteva ori.

un articol de Marina Rasnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram