6 gustări minune pentru antrenamente pline de energie

6 gustări minune pentru antrenamente pline de energie

Uneori, antrenamentele ne răpesc parcă şi ultimul strop de energie. Şi poate chiar aşa este, în cazul în care organismul nostru nu are suficiente resurse pentru a face faţă efortului fizic susţinut. Starea de leşin, durerile de muşchi sau foamea excesivă pot fi semne ale unor carenţe de vitamine şi minerale. În loc să lenevim pe canapea sau să ne oprim în prima pizzerie, avem la îndemână gustări şi alimente speciale, care ne vor furniza energia atât de necesară antrenamentelor sportive.

Citeşte mai jos câteva dintre secretele alimentaţiei corecte atunci când facem mişcare în mod regulat. Ţine minte, însă, că ele sunt doar o completare a dietei şi nu pot acoperi deficienţele majore de minerale din corp.

Prune uscate

Prunele uscate au numeroase beneficii asupra sănătăţii noastre. Antioxidanţii elimină radicalii liberi şi ne protejează împotriva afecţiunilor grave, potasiul ajută la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, aceeaşi substanţă având efecte benefice şi asupra sistemului osos. De asemenea, prunele uscate echilibrează nivelul glicemiei, prevenind sau ameliorând diabetul de tip 2, iar vitamina C conţinută de aceste alimente contribuie la absorbţia fierului. Tocmai acest complex de vitamine şi fibre fac din prunele uscae importante surse de energie, potrivite în perioada de convalescenţă, în oboseala cronică, dar şi după antrenamentele sportive.

 Ciocolata de casă, după o reţetă proprie

Decât batoanele energizante din comerţ, de ce să nu îţi prepari singur ciocolată de casă, în care să adaugi cât zahăr (sau îndulcitori naturali) doreşti, seminţe, nuci sau alte surse care ar putea să mărească aportul de proteine, dar şi de energie. De altfel, poţi folosi cacao, nu ciocolată, dar nu în cantităţi foarte mari. Cacao conţine şi magneziu, fiind unul dintre cele mai eficiente energizante. După ce laşi compoziţia la frigider câteva ore, o vei putea tăia în batoane pentru le consuma după antrenament.

Plăcintă de dovleac

Dacă tot e toamnă, de ce să nu ne răsfăţăm cu un preparat din dovleac, unul dintre alimentele vedetă ale acestui anotimp? Poţi consuma dovleac simplu, la cuptor sau pregătind o delicioasă plăcintă. Cu siguranţă, dovleacul îţi va furniza energia necesară antrenamentelor, ţinându-te la distanţă şi de astenia de toamnă. Acest aliment este bogat în vitamina C, Zinc, antioxidanţi şi acizi graşi Omega 3.

Lapte cu ciocolată

Pentru a ţine la distanţă febra musculară sau acea letargie specifică perioadei în care facem antrenamente intense, combinaţia ideală constă în fluide, carbohidraţi şi proteine. Laptele ajută la refacerea muşchilor, iar ciocolata îţi va oferi energia necesară.

Lactate cu conţinut scăzut de grăsime

Cele mai importante pentru recuperarea de după antrenament sunt proteinele. De aceea este recomandat să consumi un iaurt cu conţinut scăzut de grăsime în care poţi adăuga fructe proaspete sau diverse seminţe.

O gustare cu carne slabă

Carnea slabă, cum ar fi cea de curcan sau de pui, conţine vitamina B şi proteinele necesare refacerii corpului după antrenament. De asemenea, carnea slabă este bogată în fier, necesar transportului oxigenului către muşchi.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram