Unul dintre cei mai importanţi factori de care depinde eficienţa şi siguranţa antrenamentului sportiv este tehnica de execuţie a exerciţiilor fizice. Corectitudinea mişcărilor, amplitudinea, autocontrolul, respiraţia toate duc într-un final la rezultatele mult aşteptate. Cu toate că, de multe ori neglijam acest aspect, tehnica de execuţie corectă se învaţă în timp, cel mai probabil alături de un instructor fitness. În cazul în care la sală nu agreezi ideea de a fi supravegheat şi sfătuit de antrenor sau dacă obişnuieşti să faci sport acasă, ghidându-te după anumite DVD-uri sau tutoriale video, citeşte mai jos care este rolul şi cum putem ajunge la o tehnică de execuţie corectă pentru bunul mers al programului nostru fizic.
Riscurile unei tehnici de execuţie deficitare:
– Te poţi accidenta foarte uşor. Mişcările fizice solicită muşchii şi articulaţiile, tocmai de aceea trebuie să ştim exact cât trebuie să susţinem o anumită mişcare, care este amplitudinea corectă sau cât şi cum să exercităm o anumită forţă asupra unei grupe de muşchi, în cadrul exerciţiului fizic respectiv. De exemplu, ridicările de gantere sunt cele mai “periculoase” în acest sens pentru că, o tehnică incorectă poate duce la o ruptură musculară sau chiar la accidentări mai grave.
– Rezultatele întârzie să apară. Dacă faci 30 de abdomene, genuflexiuni sau flotări în ritmul şi tehnica incorectă, nici rezultatele nu vor fi pe măsură. Pe lângă faptul că îţi vei solicita corpul inutil, va surveni şi o anumită frustrare pusă pe seama faptului că, deşi îşi lucrezi corpul din punct de vedere fizic, nu ajungi la greutatatea dorită. În realitate, atât timp cât nu lucrezi corect, corpul nu are cum să dea randament.
– Ajungi la oboseală fizică şi psihică. Există riscul să oboseşti fizic, dar şi psihic. Corpul va ajunge la o limită, existând riscul să clacheze, iar tu vei abandona curând antrenamentul, neştiind că eşecul temporar ţi se datorează de fapt ţie.
– Îţi înrăutăţeşti anumite probleme medicale. În cazul în care, în trecut, ai suferit unele accidentări pe care le-ai rezolvat, antrenamentul fizic incorect executat acţionează ca un factor declanşator asupra acelui punct sensibil.
Tips&Tricks pentru a deprinde tehnici corecte de execuţie:
1. Primul şi cel mai important sfat ar fi acela de a nu face mişcare “după ureche”. Asta s-ar traduce prin a învăţa corect tehnica de execuţie a oricărei mişcări fizice, de preferinţă alături de instructorul de la sală. Exerciţiile la saltea, cele cu gantere, cu bastonul sau cu diferite alte accesorii, chiar şi exerciţiile de încălzire necesită o anumită abordare, aşa că stai alături de antrenorul fitness cel puţin câteva sesiuni până a începe să le execuţi singur.
2. Fii atent la postură! Chiar dacă preferatele tale sunt aparatele cardio, chiar şi acel tip de efort necesită o tehnică de execuţie corectă. Stai drept, încordează-ţi muşchii abdominali atunci când lucrezi la bicicleta eliptică, de exemplu, inspiră şi expiră corect şi concentrează-te asupra fiecărei mişcări.
3. Fii implicat în antrenament 100% – cu corpul, dar şi cu mintea! Să fii prezent în sala de sport nu este suficient pentru a avea un corp mai frumos şi un tonus mai bun. Atunci când eşti absent şi execuţi doar nişte mişcări, nu vei realiza corect sau până la capăt anumite exerciţii fizice, nu vei conştientiza fiecare mişcare şi nu te vei concentra asupra fiecărei contracţii şi relaxări. Studii în domeniu arată faptul că această “vizualizare mentală” ne ajută să ne creştem energia şi să lucrăm la capacitate maximă.
4. Nu-ţi obosi corpul şi nu-ţi forţa articulaţiile! Dacă eşti la început şi ţi se pare că anumite mişcări sunt mai greu de executat, lucrează mai puţin, dar bine. Forţându-ţi muşchii şi articulaţiile îţi vei obosi inutil corpul.
5. În cazul unor antrenamente mai speciale sau mai intense cum ar fi, de exemplu, Pilates, Yoga, Spinning, nu trece peste instrucţiunile antrenorului! Antrenamentele mai grele sau cele care implică şi tehnici de meditaţie, relaxare sau respiraţie, necesită mişcări mai speciale, pe care le deprindem total în timp. De fapt, trebuie să ţii minte că orice tip de mişcare trebuie învăţat şi supravegheat îndeaproape de un instructor specializat pentru că fiecare tip de sport are regulile lui şi în ceea ce priveşte tehnica de execuţie.
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment