Noile studii confirmă: exerciţiile fizice scad pofta de mâncare

Noile studii confirmă: exerciţiile fizice scad pofta de mâncare

După ce, mult timp s-a crezut că sportul creşte apetitul şi ne determină să mâncăm chiar mai mult după antrenamentele intense, iată că noi studii în acest domeniu susţin exact contrariul. Deşi mai sunt încă multe lucruri de clarificat şi mulţi alţi factori de luat în considerare, se pare că exerciţiile fizice nu ne cresc pofta de mâncare, ba chiar dimpotrivă. Cel puţin asta susţin două studii realizate în cursul acestui an.

Potrivit site-ului sports.yahoo.com, în martie 2012, o revistă de specialitate a publicat concluziile la care au ajuns cercetătorii de la California Polytechnic State University. Cei 30 de voluntari implicaţi în studiu au arătat un apetit scăzut după exerciţii fizice intense. Acest fapt a fost stabilit prin monitorizarea activităţii neuronale după antrenament, la vederea unor imagini cu diverse mâncăruri.

La fel au procedat şi cercetătorii de la Brigham Young University care au venit cu o noutate faţă de colegii din California. Au introdus în studiu şi persoane supraponderale sau obeze, alături de cele cu o condiţie fizică bună. Voluntarii, 35 de la număr, au fost toate femei şi li s-a înregistrat activitatea neuronală la vederea imaginilor cu mâncăruri după ce practicaseră sport dimineaţa. Şi în cadrul acestui studiu, concluzia finală a fost aceea că sportul scade pofta de mâncare.

Până acum, minusurile acestor analize sunt numărul relativ scăzut de participanţi şi neluarea în considerare a unor factori ce pot influenţa rezultatul într-un fel sau altul. De exemplu, mulţi au pus concluzia ultimului studiu pe faptul că antrenamentul s-a desfăşurat dimineaţa şi nu în alt moment al zilei. Cu siguranţă, studiile nu se vor opri aici şi, în scurt timp, vom vedea dacă într-adevăr sportul ar putea fi un aliat inedit în lupta contra apetitului crescut. Informaţiile pe care le avem până în acest moment nu fac altceva decât să ne confirme necesitatea unui stil de viaţă sănătos, din care mişcarea fizică regulată nu trebuie să lipsească.
 
un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram