Vrei să slăbeşti? – Iată care este cel mai eficient antrenament pentru tine

Vrei să slăbeşti? – Iată care este cel mai eficient antrenament pentru tine

Nu de puţine ori, ne întrebăm care ar fi cel mai eficient şi distractiv tip de mişcare. Să fie oare antrenamentul de la sala de forţă sau poate orele de aerobic alături de un instructor profesionist care să ne asiste şi să ne motiveze permanent? Deşi, teoretic, ar trebui să începem cu exerciţii uşoare sau cu un sport adecvat cerinţelor şi nevoilor noastre, uneori sunt utile şi studiile realizate de cercetători. Scopul acestora este de a oferi celor pasionaţi de sport o imagine de ansamblu a tot ceea ce înseamnă mecanismul prin care mişcarea fizică ne poate transforma fizic şi psihic. Bineînţeles, decizia finală îţi aparţine, însă până atunci, poate ar fi bine să cunoşti şi concluziile celor mai recente studii în materie de sport.

Astfel, se pare că nu antrenamentele de tip mind-body Yoga sau Pilates ar fi cele care ne-ar modela cel mai rapid şi eficient corpul. Nici măcar şedinţele extenuante de Kickboking nu ar avea efectul scontat. Potrivit unui studiu recent realizat la Department of Exercise and Sport Science din cadrul Universităţii din Wisconsin – La Crosse, studiu citat de site-ul thenewstribune.com, sportul câştigător atunci când vorbim de pierderea kilogramelor în plus este…Zumba.

Studiul a inclus 19 femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 22 de ani, toate cu o stare de sănătate bună şi obişnuite cu ritmul alert al orelor de Zumba. Toţi participanţii au dat un test la banda de alergat pentru a li se măsura rata cardiacă şi consumul de oxigen în timpul efortului fizic. Apoi, subiecţii au luat parte la o singură şedinţă de Zumba, asistaţi, bineînţeles, de un instructor şi purtând un aparat de monitorizare cardiacă.

La final s-a constatat că toţi voluntarii au atins o rată cardiacă maximă de 80%, adică aproximativ 154 de bătăi pe minut, prag ce asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular, dar şi arderea multor calorii, aproximativ 9.5 calorii pe minut. Tocmai aici s-a făcut diferenţa, susţin cei implicaţi în proiect, întrucât această medie este cu mult peste consumul caloric în timpul unei şedinţe de Yoga, Pilates, step aerobic sau chiar Kickboxing. 

Diferenţa constă în modul de abordare al exerciţiilor, ce implică atât mişcări fitness, cât şi dans pe ritmuri latino. Participanţii la studiu s-au simţit bine şi nu au perceput mişcările ca fiind grele, deşi din punctul de vedere al efortului realizat ele se puteau compara cu antrenamentele intense de la sală.

Aşadar, dacă obiectivul tău este acela de a slăbi câteva kilograme, ia în considerare aceste informaţii subliniate de cercetătorii americani. Zumba acţionează întocmai ca un antrenament cardio, îmbunătăţindu-ţi sistemul cardiovascular şi reuşind să ardă între 700 şi 1000 de calorii într-o şedinţă. Pe lângă faptul că vei scăpa de kilogramele în plus, îţi vei modela şi tonifia tot corpul.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram