Dacă mersul la sală nu te încântă foarte tare din cauza lipsei timpului sau a condiţiilor, ar fi cazul să te gândeşti la amenajarea unei mici săli fitness chiar la tine acasă. Nu ai nevoie de foarte multe, ci doar de ingeniozitate şi de câteva accesorii sau aparate fitness care să îţi lucreze şi să îţi tonifice corpul. E adevărat, va exista riscul să nu mai rămâi la fel de motivat ca înainte tocmai pentru faptul că nu mai ai abonament lunar, nu vei mai stabili întâlniri cu prietenii pasionaţi şi ei de sport sau nu îţi vei mai planifica programul astfel încât să îţi rămână timp şi pentru mişcare fizică, dar cu puţină voinţă aceste impedimente vor fi înlăturate.
Accesoriile sau aparatele ce pot fi folosite cu succes şi acasă îţi vor face viaţa mai frumoasă, mai uşoară şi îţi vor modela armonios corpul. Dacă înţelegi că o astfel de investiţie este profitabilă deoarece oferă rezultate pe termen lung, citeşte mai jos câteva sugestii pentru sala ta de fitness improvizată:
1. Coarda de sărit
Deşi o soluţie potrivită doar dacă stai la casă sau la parter, trebuie să ştii că atunci când sari coarda regulat, urmând o anumită rutină şi adoptând sărituri diferite îţi lucrezi eficient tot corpul, îţi îmbunătăţeşti postura, flexibilitatea şi rezistenţa. De asemenea, şi sistemul cardiovascular este mult îmbunătăţit în urma unui astfel de antrenament distractiv, dar practic.
2. Sacul de box
O idee ceva mai inedită, dar aplicabilă atât în momentele în care vrei să faci sport, cât şi în cele în care vrei să te eliberezi de tot stresul acumulat pe parcursul zilei. Acest tip de antrenament oferă avantaje atât fizice, cât şi mentale: îţi îmbunătăţeşte coordonarea şi echilibrul, îţi creşte viteza de reacţie, îţi dezvoltă şi tonifică musculatura, te scapă şi de câteva kilograme în plus, îţi dezvoltă determinarea, dar şi capacitatea de concentrare.
3. Mingea de fitness
Unul dintre accesorile sportive destinate iniţial doar gimnasticii de recuperare, mingea de fitness oferă numeroase beneficii: lucrează toate grupele de muşchi, îţi îmbunătăţeşte echilibrul, poate fi folosită în cadrul unor antrenamente mai ample, de exemplu, de Yoga sau Pilates, previne sau ameliorează durerile de spate etc.
4. Greutăţi improvizate sau achiziţionate de pe site-urile de specialitate
Unele dintre cele mai complete şi eficiente accesorii sportive, greutăţile lucrează grupele principale de muşchi şi pot fi folosite în mişcări ample, complexe, care să implice atât partea superioară, cât şi cea inferioară a corpului. Ganterele profesionale au avantajul discurilor detaşabile, ceea ce înseamnă că îţi poţi trasa un antrenament treptat în ceea ce priveşte complexitatea şi dificultatea exerciţiilor. Totuşi, nici greutăţile improvizate din sticle pline cu apă nu sunt de neglijat deoarece şi acestea cresc masa musculară, rezistenţa sau forţa întregului organism.
5. Bicicleta eliptică
Deşi mai costisitoare, bicicleta eliptică este unul dintre aparatele cardio de top. Ai putea opta pentru varianta doar cu pedale, având în vedere că în ambele cazuri îţi îmbunătăţeşti postura, echilibrul şi funcţiile sistemului cardiovascular.
6. Bicicleta staţionară
Aflată în topul preferinţelor românilor în materie de sport “acasă”, bicicleta staţionară are atât avantaje, cât şi dezavantaje, mai ales dacă stai mai prost la capitolul motivaţie. Altfel, aceasta poate fi aparatul fitness potrivit pentru că este comodă, practică, rapidă şi eficientă. De asemenea, dacă ai probleme articulare sau prezinţi un risc sporit de accidentare, bicicleta staţionară îţi este recomandată întrucât impactul în timpul pedalării este minim.
7. Banda de alergat
Alături de bicicleta eliptică şi cea staţionară, banda de alergat reprezintă un aparat aerobic folosit deseori atât în sălile fitness, cât şi acasă. Facilităţile benzii de alergat sunt mai variate, având posibilitatea de a merge încet sau mai vioi, de a folosi opţiunea înclinat, de a alerga la viteze diferite etc.
Iţi poţi achiziţiona astfel de echipamente sportive de pe site-uri de specialitate, cum ar fi:
clickshop.ro/articole-sportive/
eshopone.ro
sportguru.ro/
terrasport.ro
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment