Top 4 beneficii ale antrenamentului Pilates

Top 4 beneficii ale antrenamentului Pilates

În ultimii ani, sportul a combinat din ce în ce mai mult coordonata fizică cu cea mentală. Exerciţiile nu au rămas la stadiul unor mişcări mecanice, ci au fost corelate cu tehnici de respiraţie, relaxare sau autocontrol. Această abordare complexă a dus la rezultate mai rapide şi mai eficiente, demonstrând că mintea şi trupul nostru trebuie întotdeauna să lucreze împreună.

Unul dintre cele mai relevante exemple în acest sens este şi antrenamentul Pilates. Exerciţiile Pilates au fost inventate acum 90 de ani, de către Joseph Pilates, având ca scop arderea kilogramelor în plus şi tonifierea corpului, îmbinând mişcările fizice cu cele 6 principii care, astăzi, s-ar putea încadra perfect în tehnicile mind-body. Controlul mental al mişcărilor, fluiditatea, precizia, concentrarea, tehnicile de relaxare şi respiraţia fac parte comună în cadrul antrenamentului care lucrează întreg corpul, atât la nivel fizic, cât şi la nivel psihologic.

Exerciţiile Pilates sunt recomandate tuturor, de la tineri până la bătrâni, persoane aflate în perioada de recuperare sau femei însărcinate. Mişcările respective nu ar trebui să provoace durere, fiind gândite progresiv, în funcţie de nivelul fiecăruia. Astfel, nu există riscul unor accidentări sau a unor neconconcordanţe în ceea ce priveşte dificultatea exerciţiilor şi rezistenţa corpului nostru.

Dacă te gândeşti şi tu să abordezi o astfel de tehnică mind-body, citeşte mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale antrenamentului Pilates:

1.    Pilates este un antrenament mind-body complet
Marele avantaj al mişcărilor Pilates este acela că lucrează întreg corpul, neexistând riscul dezvoltării anumitor grupe de muşchi, în detrimentul altora. De asemenea, Pilates este deseori încadrat în categoria programelor de tip mind-body, de aici derivând şi alte avantaje: ameliorează stări precum depresia, anxietatea, frica, creşte toleranţa corpului la durere, tratează insomnia, întăreşte sistemul imunitar, scade nivelul de stres şi oferă un tonus mai bun.

2.    Îmbunătăţeşte postura şi ameliorează simptomele unor afecţiuni ale coloanei
Deseori, atunci când stăm ore întregi în faţa computerului, postura noastră are de suferit: ne confruntăm cu dureri de spate, apar afecţiuni mai grave precum scolioza etc. Antrenamentul Pilates lucrează şi întăreşte în principal muşchii abdominali şi pe cei ai spatelui, contribuind la o mai bună postură şi la atenuarea problemelor adiacente.

3.    În combinaţie cu exerciţiile aerobice, antrenamentul Pilates te ajută să slăbeşti
Pe lângă o postură frumoasă şi un corp tonifiat, mişcările Pilates sunt eficiente şi împotriva kilogramelor în plus. Bineînţeles, condiţia de bază este să arzi mai multe calorii decât consumi, iar asta se poate întâmpla dacă combini exerciţiile Pilates cu activitatea aerobică. Puţini ştiu că Pilates stimulează metabolismul, iar arderea caloriilor nu se opreşte odată cu încetarea antrenamentului Pilates, ci continuă câteva ore bune.

4.    Pilates previne accidentările ulterioare
Exerciţiile Pilates au rolul de a anihila orice punct slab al organismului nostru, restabilind echilibrul şi la nivel fizic. Astfel, problemele cu încheieturile, afecţiuni ale coloanei, o rezistenţă slabă etc, toate sunt remediate în urma unui program intensiv de exerciţii Pilates. De asemenea, studii recente au arătat că Pilates are beneficii multiple şi asupra persoanelor mai în vârstă, prevenind apariţia unor boli asociate înaintării în vârstă. Acest tip de antrenament este recomandat şi celor aflaţi în perioada de recuperare după diverse accidente, Pilates contribuind la creşterea rezistenţei organismului şi la o mai bună mobilitate. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram