Una dintre cele mai mari probleme ale femeilor este celulita. Acumulările de grăsime din zona coapselor, a feselor şi a abdomenului pot apărea indiferent de vârstă sau greutate, având de cele mai multe ori cauze complexe. Tocmai de aceea, metodele de tratament trebuie combinate şi susţinute o perioadă lungă de timp. E adevărat că şi bărbaţii se pot confrunta cu această afecţiune, însă astfel de cazuri sunt mult mai rare, sportul reducând considerabil semnele celulitei.
Pielea cu aspect de “coajă de portocală” este rezultatul unui proces anormal de stocare a grăsimilor, zonele afectate pierzându-şi elasticitatea, fiind caracterizate de pori dilataţi şi neregularităţi ale epidermei. Printre cele mai frecvente cauze ale acestor manifestări sunt dezechilibrele hormonale, factorul genetic, tulburări ale glandei tiroide, dieta bogată în grăsimi, cafea, alcool, conservanţi, mâncarea de tip fast-food, sedentarismul, graviditatea, fumatul, lipsa somnului, stresul etc.
Astăzi, avem la îndemână numeroase metode prin care putem încerca ameliorarea simptomelor celulitei. Electrostimularea, masajele anticelulitice, diversele creme şi loţiuni din comerţ, tratamentele cu laser toate vin în ajutorul celor care se confruntă cu această problemă.
Cu toate astea, cum celulita ascunde, în majoritatea situaţiilor, cauze de ordin intern, dieta corespunzătoare şi mişcarea fizică sunt cele două coordonate stabile care te pot ajuta să-ţi reechilibrezi organismul, reducând astfel considerabil efectele celulitei.
Dacă duci şi tu o luptă continuă împotriva celulitei, asigură-te în primul rând că ştii cauzele ce au dus la apariţia acestei afecţiuni. Apoi, citeşte sfaturile de mai jos, sfaturi referitoare la alimentaţia potrivită şi la antrenamentul sportiv recomandat în aceste situaţii:
1. Adoptă o dietă bogată în fibre, vitamine, minerale, acizi graşi esenţiali şi proteine! Vitamina C, de exemplu, este cea care te va ajuta considerabil în ameliorarea celulitei. Pe de altă parte, este recomandat să consumi acizi graşi esenţiali, atât din suplimente alimentare, cât şi din ulei de măsline, ulei de seminţe de in, ulei de nuci, soia, nuci, peşte, seminţe de floarea-soarelui etc. Acizii graşi au rolul de a atenua manifestările celulitei, reducând aspectul denivelat al pielii. Una dintre posibilele cauze ale celulitei este şi retenţia de apă, iar dieta bogată în proteine (carne de pasăre, fasole, mazăre, peşte etc) previne această problemă. Alte afecţiuni adiacente precum constipaţia sau balonarea pot agrava celulita, aşa că evită alimentele care simţi că îţi îngreunează digestia.
2. Bea multă apă! Hidratarea este foarte importantă pentru că previne retenţia de apă şi, în plus, ajută corpul să elimine toxinele atât de nocive. Bea 6-8 pahare de apă pe zi şi vei simţi diferenţa.
3. Fă sport! Celulita apare cel mai des pe coapse şi fese, iar în aceste zone sportul acţionează cel mai bine: arde grăsimile, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, contribuie la creşterea masei musculare şi tonifică corpul. Pentru celulită, sunt recomandate mai multe tipuri de exerciţii fizice:
– Antrenament cardio: 30 de minute, 5 zile pe săptămână. Aceasta ar fi norma recomandată de specialişti, însă poţi adapta programul în funcţie de condiţia ta fizică. Exerciţiile cardio sunt de ajutor în lupta cu celulita, mersul pe jos, joggingul, alergatul, înotul, mersul pe bicicletă, toate fiind de ajutor în acest sens. Pe lângă faptul că antrenamentul cardio are numeroase beneficii pentru sănătate, îmbunătăţind metabolismul şi sistemul cardiovascular, îţi tonifică muşchii şi combate celulita.
– Execută fandări şi genuflexiuni la fiecare antrenament sportiv! Poate cele mai bune exerciţii în acest sens, este recomandat să execuţi câte 15-20 de fandări şi genuflexiuni, în câte trei seturi. Celulita din zone precum coapse, fese şi muşchii femurali va fi ameliorată după primele şedinţe de mişcare fizică.
– Exerciţii cu greutăţi, în combinaţie cu fandări şi genuflexiuni. Pentru o mai mare eficacitate a exerciţiilor, e bine să combini aceste tipuri de efort fizic. Greutăţile ajută la tonifierea muşchilor şi oferă pielii un aspect mai neted.
– Abordează şi exerciţii de Interval Training. Sprinturile din timpul antrenamentului cardio pot fi foarte eficiente atât pentru celulită, cât şi pentru arderea grăsimilor. În plus, dacă, pe lângă celulită, ai şi un surplus de greutate, exerciţiile intense de Interval Training te vor ajuta să slăbeşti şi să arzi depunerile de grăsime mult mai repede.
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment