Sportul ameliorează deseori simptomele multor afecţiuni fizice, fiind parte a unui complex de factori ce ajută la restabilirea stării de sănătate. Exerciţiile fizice, o dietă potrivită, suplimentele alimentare, o stare emoţională echilibrată şi, bineînţeles, tratamentul alopat adecvat, toate contribuie la vindecarea noastră totală. De asemenea, terapiile complementare, în care am putea include şi mişcarea fizică, vin să întregească tratamentul unor boli despre care nu se ştiu încă prea multe.
Acesta este şi cazul endometriozei, o afecţiune ginecologică ce afectează din ce în ce mai multe femei. Aproximativ 10-20% dintre femeile de vârstă reproductivă se confruntă astăzi cu efectele uneori devastatoare ale afecţiunii numită şi “boala enigmatică a femeii moderne”.
Endometrioza reprezintă apariţia ţesutului endometrial în afara mucoasei uterine. Focarele endometriozice pot fi localizate la nivelul ovarelor, intestinului, vezicii urinare sau al peritoneului. Cele mai grave complicaţii ale acestei anomalii sunt chisturile ovariene, infertilitatea sau chiar invaliditatea (din cauza simptomelor violente) atunci când endometrioza este avansată.
Cele mai frecvente simptome ale endometriozei sunt:
– Durere în timpul menstrelor
– Menstre abundente
– Durere pelvină
– Durere în timpului actului sexual
– Infecţii urinare repetate
– Sângerări între menstre
– Balonare, crampe abdominale şi tulburări de tranzit intestinal
– Apariţia chisturilor ovariene endometriozice
Nu se cunosc încă adevăratele cauze ale dezvoltării acestei afecţiuni. Unele ipoteze arata că factorul genetic şi un sistem imunitar slăbit ar contribui la apariţia endometriozei. În cazurile uşoare, endometrioza se tratează prin tratament hormonal, iar în cazurile mai complicate se recurge la operaţia laparoscopică prin care se îndepărtează ţesuturile endometriale din zonele respective.
Tratamentul nu este niciodată sigur, înregistrându-se numeroase cazuri de recidivă chiar şi după intervenţia chirurgicală. Se presupune, însă, că în ţinerea sub control a endometriozei foarte importante sunt stilul de viaţă şi alimentaţia. Iată mai jos câteva recomandări ce pot contribui la involuţia bolii sau la ameliorarea durerilor frecvente în endometrioza:
1. Dietă fără estrogen
Se presupune că endometrioza este strâns legată de excesul hormonului estrogen. Tocmai de aceea, se recomandă o alimentaţie din care să excluzi alimentele bogate în estrogen, grăsimile, zahărul, cofeina, glutenul, carnea, produsele lactate şi dulciurile. Optează, în schimb, pentru fructe şi legume verzi, afine, mure, zmeură, peşte, mazăre, păstăi etc.
2. Întăreşte-ţi sistemul imunitar!
După cum spuneam mai sus, se pare că un organism slăbit este mediul propice dezvoltării endometriozei. Complexul de vitamine B este foarte important, la fel şi vitamina C şi vitamina A (luate combinat). De asemenea, poţi opta şi pentru anumite suplimente ce ajută la echilibrarea celor doi hormoni estrogen-progesteron.
3. Sportul – cel mai important antidot împotriva durerii
Mişcarea fizică moderată, zilnică, ajută foarte mult în atenuarea durerilor caracteristice endometriozei, dar şi în întărirea muşchilor abdominali şi pelvini. Yoga este cel mai indicat şi practicat tip de efort fizic în acest caz: activează circulaţia sangvină, întăreşte muşchii pelvini, ajută la eliberarea tensiunii din corp şi calmează durerile pelvine, dar şi cele de spate. Practică yoga timp de 15-20 de minute pe zi şi vei simţi beneficiile în scurt timp. Întrucât endometrioza poate cauza dureri violente, este recomandat să apelezi la mişcări uşoare de yoga, să nu forţezi şi să te opreşti ori de câte ori simţi că execuţi o mişcare prea grea pentru tine. Iată mai jos câteva mişcări simple, dar eficiente, care vor ameliora simptomele acestei afecţiuni neplăcute.
un articol de Marina Rasnoveanu
Add Comment