Se vorbeşte foarte des despre importanţa ritmului cardiac maxim, acea valoare la care poate ajunge pulsul atunci când faci sport. Se pare că acest maxim îţi arată, printre altele, care ar trebui să fie durata sau intensitatea exerciţiilor abordate, trasându-ţi astfel câteva detalii cu privire la antrenamentul fizic.
Ritmul cardiac este un indicator important al stării de sănătate sau al condiţiei noastre fizice, însă puţini ştiu cât de util este să ne calculăm pulsul şi în starea de repaus, mai ales în contextul practicării unei activităţi fizice, în mod regulat.
Care sunt valorile ideale?
Pulsul în repaus poate oscila în funcţie de greutate, vârstă, sex, condiţie fizică, diverse afecţiuni etc, însă valorile generale ar trebui să se încadreze undeva între 60-100 de bătăi ale inimii pe minut.
Persoanele care fac sport în mod regulat înregistrează o scădere de 5 până la 25 de bătăi pe minut, această schimbare fiind un semnal al adaptării corpului la antrenamentul sportiv, al creşterii rezistenţei organismului şi al îmbunatăţirii sistemului cardiovascular. Inima pompează mai mult sânge în tot corpul, plămânii devin mai puternici, în consecinţă vor fi necesare mai puţine bătăi ale inimii pe minut.
Sportivii de performanţă înregistrează uneori şi valori mai mici de 60, iar cei care fac efort fizic regulat au o rată medie a pulsului în stare de repaus de 70 bătăi pe minut în cazul bărbaţilor şi 75, în cazul femeilor.
De foarte multe ori, această valoare a ritmului cardiac este folosită ca punct de reper în monitorizarea activităţii sportive: cu cât corpul nostru lucrează mai eficient, rezultatele încep să apară, una dintre dovezile “tehnice” fiind şi scăderea pulsului. Ai putea avea ca punct de reper tabelele de aici pentru a vedea în ce categorie te încadrezi deocamdată.
Când şi cum ar trebui să îţi iei pulsul în stare de repaus?
Indicat ar fi să îţi iei pulsul dimineaţa, înainte de a face efort, de a mânca, de a bea o cafea sau chiar de a fuma o ţigară. Medicamentele, tutunul, agitaţia sau emoţiile pot influenţa valoarea finală. Pentru a avea o medie reală, calculează-ţi pulsul timp de mai multe zile, fie dimineaţa, fie după ce ai stat întins cel puţin 10 minute.
Ce arată pulsul în starea de repaus, mai ales în contextul celor care fac sport?
Condiţia ta fizică reală, cât de eficient este antrenamentul sportiv, dacă te-ai antrenat prea mult sau prea puţin – toate sunt informaţii relevante pe care ţi le poate oferi monitorizarea ritmului cardiac.
Indicat ar fi să vorbeşti despre asta şi cu instructorul de la sala de fitness pentru a vedea cum aţi putea veni cu îmbunătăţiri în cadrul programului urmat.
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment