Mişcarea fizică a devenit un "must have" al tuturor celor care doresc să se menţină în formă şi să dobândească un tonus de invidiat. Acest obicei sănătos are, însă, şi unele reguli pe care nu toată lumea le respectă. Tocmai de aceea, apar uneori mici probleme care ne pot determina să renunţăm la acele câteva minute de sport pe zi.
Senzaţia de rău după activitatea fizică este una dintre cele mai supărătoare situaţii pe care nu ştim cum să le rezolvăm. Dacă am cunoaşte tot ce (nu) ar trebui să facem înainte, în timpul sau după antrenament, cu siguranţă efortul fizic nu ne-ar mai da dureri de cap.
Ameţeală, senzaţia de greaţă, dureri de muşchi, moleşeală, dureri de cap sunt semnalate deseori după antrenamentul sportiv. Chiar dacă primul impuls este să renunţi şi să îţi spui că mişcarea fizică nu este pentru tine, soluţia ar fi să te informezi mai bine cu privire la principalele cauze şi să găseşti remediile potrivite.
În cazul în care te confrunţi şi tu cu astfel de episoade, citeşte mai jos 7 dintre cele mai întâlnite cauze ale senzaţiei de rău după sport:
1. Nu îţi adaptezi stilul de viaţă la programul sportiv!
Un studiu recent arată că persoanele care stau 8 ore la birou şi fac sport din când în când, intră tot la categoria “sedentari”. O alimentaţie neechilibrată sau un stil de viaţă haotic nu vor face altceva decât să îţi consume din energia necesară în timpul antrenamentului şi să îţi scadă rezistenţa organismului. Dacă vrei să faci o schimbare, fă-o pe toate planurile şi nu îţi suprasolicita corpul gândind că vei suplini prin sport celelalte excese.
2. Mănânci când şi cât nu trebuie!
Dieta atunci când facem sport este foarte importantă. Nu pleca la sala de gimnastică cu stomacul gol, dar nici cu el prea plin. De asemenea, după antrenament aşteaptă aproximativ 2 ore înainte să serveşti următoarea masă. Între timp poţi servi o gustare cu carbohidraţi simpli: un sendviş, un baton cu cereale, fructe etc.
3. Nu te hidratezi corespunzător!
Una dintre cele mai frecvente, dar şi cele mai ignorate cauze ale senzaţiei de rău. Bea apă înainte, în timpul şi după antrenament, astfel încât niciodată să nu simţi senzaţia de sete. Pentru recuperare este recomandat să bei suc proaspăt de fructe.
4. Te confrunţi cu Sindromul de Oboseală Cronică!
Dacă în ultimele luni ai fost stresat, te-ai confruntat cu momente mai dificile şi ai fost mai tot timpul obosit fără motiv, e posibil să suferi de Sindrom de Oboseală Cronică. De cele mai multe ori, cei diagnosticaţi cu această afecţiune se mai confruntă şi cu probleme de concentrare, dureri de muşchi sau de articulaţii. Activitatea fizică este recomandată în acest caz, însă nu poţi şti niciodată cum va reacţiona o persoană cu Sindrom de Oboseală Cronică. Unii se vor simţi mai bine după activitatea fizică, alţii vor obosi după câteva minute de efort fizic moderat, iar alţii se vor simţi mai bine doar după ce vor aborda un program progresiv de exerciţii. Indicat ar fi să începi cu 5 minute de exerciţii moderate şi să creşti progresiv timpul de antrenament până ajungi la 30 de minute pe zi. De-abia atunci, specialiştii spun că poţi trece şi la următorul nivel de intensitate.
5. Nu adaptezi corect intensitatea şi durata exerciţiilor la capacitatea propriului corp!
Atunci când începem să facem sport, corpul are nevoie de mai multă energie. Pulsul creşte, capacitatea plămânilor la fel tocmai pentru a asigura un echilibru între oxigenul necesar şi cel procesat efectiv. Dacă lucrăm prea mult sau prea intens, iar corpul nostru nu este pregătit pentru nivelul respectiv, organismul va da semne de oboseală şi de suprasolicitare. Cel mai bine ar fi să lucrezi progresiv pentru a-i da răgaz corpului să se adapteze la transformări.
6. Suferi de anemie!
Un nivel scăzut al hemoglobinei poate fi cauza senzaţiei de rău, de moleşeală după efortul fizic moderat sau intens. Femeile sunt mai predispuse la un nivel mai mic al hemoglobinei (de cele mai multe ori cauzat de lipsa de fier). Hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi, iar simptomele aferente anemiei se accentueaza în timpul sau după antrenamentului sportiv. Aşadar, compensează lipsa de fier sau a altor vitamine sau minerale atât printr-o dietă corespunzătoare, cât şi prin suplimente alimentare.
7. Pulsul tău a scăzut prea mult şi/sau prea brusc
O cauză cel puţin ciudată, dacă ne gândim că, în general, pulsul creşte în timpul efortului fizic. Ei bine, există o categorie de persoane care se confruntă cu opusul acestei situaţii. Dacă pulsul şi tensiunea arterială scad semnificativ, apar simptome precum greaţă sau senzaţie de rău.
un articol de Marina Râşnoveanu