Antrenament cardio, gambe tonifiate şi tonus mai bun – sunt doar câteva dintre beneficiile exerciţiilor la bicicleta staţionară. Aflată în topul preferinţelor românilor în materie de “sport acasă”, bicicleta staţionară ne modelează corpul, oferindu-ne şi acel mic detaliu care face întotdeauna diferenţa: timpul. Odată ce achiziţionăm o astfel de bicicletă, nu va mai trebui să ne facem griji în privinţa programului încărcat sau a oboselii după lucru.
Aşadar, citeşte mai jos câteva dintre avantajele acestui tip de antrenament pentru a vedea dacă ţi se potriveşte:
• Comod, practic şi rapid – în cazul în care nu îţi place să faci sport alături de alte persoane sau dacă nu poţi adăuga în programul tău şi aşa aglomerat încă o oră de mers la sala de fitness, bicicleta staţionară este cea mai bună soluţie. Pedalează progresiv şi nu uita că specialiştii recomandă 30 de minute de pedalat pe zi pentru arderea grăsimilor, conturarea gambelor şi chiar pentru pierderea câtorva kilograme. Ţine minte însă, că ar trebui să respecţi şi alte reguli suplimentare: tine o dietă dacă vrei să slăbeşti, creşte progresiv dificultatea şi timpul de pedalat, sprintează uneori etc.
• Este un eficient antrenament cardio. Exerciţiile cardio au marele avantaj de a-ţi antrena tot corpul, oferindu-ţi o stare generală mai bună, pe lângă forma fizică de invidiat. Poţi opta pentru regula celor 20 de minute de exerciţii intensive, regulă “descoperită” recent de cercetătorii de la MacMaster University. Concluziile lor arată că astfel vei avea un corp tonifiat şi o sănătate mult mai bună.
• Lucrezi intens muşchii fesieri şi ai gambelor, coapsele şi şoldurile. Mulţi susţin că exerciţiile la bicicleta staţionară trebuie combinate cu altele care să lucreze mai mult partea superioară a corpului. Pe lângă bicicleta verticală cu care suntem toţi obişnuiţi, există şi aşa numita bicicleta “culcată”. Aceasta implică mai mulţi muşchi în antrenament, oferă mai mult echilibru, fiind recomandată celor care acuză probleme de spate. Cu toate astea, gradul de dificultate este unul scăzut, aşadar şi rezultatele şi beneficiile reduse. Pe de altă parte, bicicleta verticală este preferată de cei mai activi, care îşi doresc să pedaleze şi în picioare, să facă spinning etc, dar şi de cei cu afecţiuni precum osteoartrita.
• Potrivit pentru persoanele cu probleme articulare sau cu risc sporit de accidentare. Impactul în cazul pedalării este unul minim, aşa că nu vor apărea accidentări sau alte probleme la nivelul genunchilor sau al gleznelor. De asemenea, este binecunoscut faptul că persoanelor supraponderale nu le este recomandat efortul fizic intens, care să le suprasolicite ligamentele. Totuşi, antrenamentul la bicicleta staţionară poate fi o soluţie şi în cazul lor.
Oricât de complet şi convenabil ar părea antrenamentul la bicicleta staţionară, există şi câteva dezavantaje:
• Nu implică toate grupele de muşchi. După cum am precizat mai sus, partea superioară a corpului este lăsată în plan secund. Bineînţeles, putem “compensa” acest dezavantaj prin alt tip de exerciţii.
• Nu reprezintă un antrenament recomandat celor care doresc să slăbească foarte mult. Da, trupul tău va fi modelat frumos, vei arde depozitele de grăsime, dar nu vei reuşi să dai jos kilograme bune decât cu un antrenament intensiv, de tip spinning (pe care foarte greu îl poţi practica în fiecare zi, acasă, fără instructor). Mulţi consideră că bicicleta staţionară este mai mult pentru întreţinere, aşa că ia în calcul (şi) alte tipuri de mişcare fizică dacă vrei să dai jos multe kilograme.
• Din comod poate deveni plictisitor. Dacă nu îţi setezi obiective, dacă nu progresezi şi nu încerci să îţi îmbunătăţeşti antrenamentul la bicicleta staţionară, aceasta ţi se va părea cu timpul extrem de plictisitoare. Nu te baza pe faptul că poţi pedala în timp ce te uiţi la televizor sau eşti asistat de membrii familiei pentru că asta nu este o motivaţie.
După cum vezi, ca orice alt aparat fitness, bicicleta staţionară are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Totul depinde de obiectivele trasate şi de stilul nostru de viaţă. În cazul în care consideri că punctele forte sunt mai importante, iată câteva site-uri pe care le poţi consulta înainte de a-ţi achiziţiona o bicicletă staţionară:
Expert Fitness: expertfitness.ro
Fitness – inSPORTline.ro: insportline.ro
Aparate şi echipamente fitness: sportaddict.ro
InSports, magazin online de articole sportive şi echipamente fitness : insports.ro
un articol de Marina Rasnoveanu
1 Comment
Persoanele cu insuficienta cardiaca pot folosi biciclete stationare pentru exercitii?
Add Comment