Ganterele sunt unele dintre cele mai folosite accesorii fitness. Acestea nu sunt costisitoare, exerciţiile cu gantere nu necesită mult timp, lucrează eficient grupe mari de muşchi şi pot fi integrate într-un program mai amplu, astfel încât să obţinem un trup tonifiat şi armonios.
Gantera poate fi cu greutate fixă sau cu discuri detaşabile, existând posibilitatea de a adăuga sau de a scoate greutăţi în funcţie de complexitatea sau dificultatea exerciţiilor pe care dorim să le executăm. Ganterele cu discuri detaşabile sunt indicate datorită posibilităţii de a “regla” greutatea în timp. De altfel, instructorii fitness recomandă creşterea gradată a greutăţilor, aşa că ai în vedete şi achiziţionarea unui set cu gantere în ordine crescătoare greutăţii. Deşi mai costisitor, nu vei mai pierde timpul înlocuind discurile respective.
Beneficiile exerciţiilor cu gantere:
1. Contribuie la creşterea masei musculare. Antrenamentul cu gantere solicită grupe importante de muşchi deoarece mişcarea în sine urmăreşte mişcarea naturală a mâinii, de exemplu. Astfel, sunt lucrate atât grupele importante de muşchi, cât şi muşchii stabilizatori care, deşi nu sunt vizibili, contribuie la tonifierea şi rezistenţa corpului.
2. Întăresc rezistenţa oaselor. Odată cu practicarea acestui tip de mişcare, creşte rezistenţa întregului corp, deci şi nivelul densităţii osoase. Astfel, scade riscul apariţiei osteoporozei.
3. Ard caloriile mai repede, întrucât masa musculară contribuie la acest rezultat.
4. Exerciţiile cu gantere sunt mai eficiente, într-un timp mai scurt: 15-20 de minute sunt suficiente pentru a lucra un anumit segment de grupe de muşchi.
5. Stabilizează nivelul glicemiei şi contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
6. Cresc rezistenţa şi forţa întregului corp.
Tipsuri pentru a eficientiza antrenamentul cu gantere:
• Integrează exerciţiile cu gantere într-un program mai amplu: cu exerciţii fitness, fandări, genuglexiuni etc. De asemenea, ori de câte ori urmezi un antrenament sportiv, adoptă şi o dietă corespunzătoare.
• Nu sări peste perioada de încălzire, respiră corect şi fii atent la tehnica de execuţie, mai ales că în cazul ganterelor pot apărea accidentări mult mai uşor.
• Nu forţa niciodată, ci opreşte-te ori de câte ori simţi dureri sau că antrenamentul este prea solicitant.
• Asigură-te că ai achiziţionat ganterele potrivite, ai grijă ca ele să nu fie prea grele sau ca mânerul ganterei să nu îţi alunece atunci când execuţi anumite mişcări.
• Te poţi antrena la sala de fitness, sub supravegherea unui instructor sau îţi poţi achiziţiona gantere de pe site-urile de specialitate: http://www.insportline.ro , http://harbinger.ro sau http://www.expertfitness.ro
un articol de Marina Râşnoveanu
2 Comments
Pentru mine ganterele sunt bune la biceps, ma ajuta sa fac corect si sa protejez inchieieturile,insa aveti grija la piept, e foarte usor sa te ranesti la umeri, mult mai usor decat cu bara,tocmai din cauza miscarilor mai ample.
Am 16 ani. Exersez cu o gantera de 10 kg cu discuri detasabile. Inaltimea nu mi-a fost afectata, din contra am crescut 3 cm, dar bratele nu le am asemanatoare profesionistilor, desi forta mi-a crescut foarte mult. Trebuie sa-mi achizitionez alte discuri pentru cresterea greutatii sau sa raman la acelasi stadiu?
Add Comment