Top 10 sport rezoluţii pentru 2012

Top 10 sport rezoluţii pentru 2012

Întotdeauna m-am gândit la finalul anului ca la un nou început. Momentul în care fiecare trage linie şi bifează discret împlinirile sau eşecurile trecutului, ne determină să schiţăm o altă listă de dorinţe pentru anul care tocmai începe. Sportul şi o viaţă echilibrată au fost unele dintre coordonatele după care m-am ghidat în 2011, deşi, recunosc, nu am reuşit de fiecare dată să ţin pasul cu tot ceea ce înseamnă “stil de viaţă sănătos”.

Aşadar, m-am gândit să fac un top al rezoluţiilor pentru anul 2012 pentru ca mişcarea şi obiceiurile sănătoase să ocupe un loc primordial şi în anul următor. Multe dintre ele, ar putea să se regăsească şi pe lista ta.

1.    Să îmi fac abonament la sală
Ştiu că specialiştii recomandă cel puţin 30 de mişcare moderată pe zi, însă antrenamentul intens, de 3-4 ori pe săptămână face minuni. Pe lângă faptul că voi scăpa de cele câteva kilograme în plus şi de grăsimea din jurul abdomenului, exerciţiile cardio îmi vor oferi şi un tonus mai bun.

2.    Să-mi stabilesc noi “sport obiective”
Între orele de aerobic şi antrenamentul cardio, întotdeauna îl aleg pe ultimul. Nu ştiu să patinez, dar cel mai grav este, cred eu, că până acum nu am învăţat nici să înot. Aşadar, 2012 este anul începuturilor. Aş vrea să învăţ un sport nou şi să experimentez antrenamente pe care până acum le consideram prea grele pentru mine.

3.    Să-mi antrenez mintea
Aici am mai multe variante, întrucât studiile în domeniu au arătat că exerciţiile aerobe moderate, practicate în mod regulat garantează o memorie bună la o vârstă înaintată. De asemenea, exerciţiile cardio intense contribuie la regenerarea neuronală şi la o mai bună circulaţie sangvină la nivelul creierului. Cu toate astea, prin brain fitness ar trebui să înţelegem un complex de factori: sport, alimentaţie sănătoasă, dar şi antrenarea minţii prin socializare sau lectura.

4.    Să fac jogging în fiecare zi
Ştiu, am zis că mă voi ţine de sală, dar totuşi joggingul cred că poate fi numit cel mai bun tip de mişcare prin care îţi poţi asigura un fizic armonios şi o viaţă sănătoasă. Joggingul reduce nivelul colesterolului şi al glicemiei, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, dar şi pe cel cardiovascular. De asemenea, joggingul asigură o mai bună oxigenare a creierului şi creşte capacitatea respiratorie în medie cu 10% într-o săptămână de activitate regulată. Dacă mai punem şi că este un tip de mişcare recomandat atunci când vrei să scapi de depozitele de grăsime, e clar: joggingul este sportul câştigător.

5.    Să îmi achiziţionez cel puţin un accesoriu fitness pentru a face sport şi acasă
Vine un moment în care toate recomandările medicilor şi ale instructorilor de fitness nu reuşesc să ne mai motiveze. Sărim peste zile de antrenament şi trăim cu impresia că oricum avem o viaţă destul de activă şi echilibrată. Ei bine, pentru astfel de momente e bine să ai în casă un accesoriu fitness care să îţi redeschidă apetitul pentru sport. Nu mă pot hotărâ încă între mingea de fitness ( folosită în special pentru postură şi modelarea corpului) sau greutăţile Kettlebell (o metodă eficientă de fitness prin care îţi lucrezi toţi muşchii corpului şi care, se pare, poate înlocui orice aparat cardio).

6.    Să consum întotdeauna vitamina C, atât din alimente, cât şi din suplimente alimentare
Este recomandat ca prin alimentaţie să îţi asiguri dozele zilnice de vitamine necesare corpului tău. Cu toate astea, se pare că vitamina C ar fi ceva mai importantă decât celelalte. În anul care vine, voi consuma mai multe salate cu ardei gras, pătrunjel, lămâie, conopidă, broccoli şi voi lua suplimente de vitamina C. Aceasta este un puternic antioxidant, fiind esenţială pentru sănătatea pielii, a sistemului cardiovascular, având efecte benefice şi în afecţiuni pulmonare, hepatice, astm etc.

7.    Să învăţ să acord primul ajutor
Atunci când vrei să faci mişcare în mod regulat trebuie să ştii să îţi asculţi corpul, să te ajuţi şi să îi ajuţi pe ceilalţi în cazul unei accidentari. În străinătate, aceste traininguri sunt deja o obişnuinţă, fiind deosebit de important să ştii ce trebuie să faci în cazul unei fracturi, hemoragii, intoxicaţii etc. 

8.    Să adopt o viaţă fără excese şi o alimentaţie sănătoasă
Nopţile pierdute în club sau lucrând peste orele de program, stilul de lucru dezorganizat, alimentaţia haotică şi necorespunzătoare nu vor face altceva decât să îmi creeze un disconfort fizic şi psihic, aşa că, pentru prima oară poate ar trebui să mă gândesc de două ori atunci când vreau să manac doar o dată pe zi, şi atunci junk food, sau să dorm doar 4-5 ore pe noapte.

9.    Să am o stare de spirit bună
E foarte important ca în cea mai mare parte a timpului să fii o persoană deschisă, optimistă şi energică. Atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală, aceste caracteristici îţi vor atrage simpatii şi, de ce nu, succesul.

10.    Să îmi depăşesc limitele
Chiar şi în sport, se spune că mereu trebuie să ţinteşti mai sus şi să încerci să îţi depăşeşti limitele. Aşa că voi încerca ca pe tot parcursul 2012 să devin o persoană mai bună, din toate punctele de vedere, iar aici voi include şi sportul.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram