Sportul în exces – o altă formă de bulimie

Sportul în exces – o altă formă de bulimie

Sportul este privit deseori ca pe un factor necesar unei vieţi sănătoase şi echilibrate. Nu ne-am imagina, poate, că dusă la extrem şi mişcarea fizică este dăunătoare. Specialiştii au analizat comportamentul persoanelor dependente de sport şi au ajuns la concluzia că şi sportul în exces poate fi considerat o formă diferită de bulimie.

Bulimia asociată sportului se referă la antrenamentul intens, excesiv, ce împinge prea mult limitele reale ale propriului corp. Persoanele prinse în această capcană, se confruntă şi cu alte tulburări, cum ar fi probleme de nutriţie, anxietate, anorexie etc. Obsesia pentru kilogramele în plus, necesitatea compensării unei alimentaţii haotice, evadarea dintr-un cotidian greu de suportat, stima de sine scăzută sunt doar câteva dintre motivele pentru care unele persoane găsesc în antrenamentul obsesiv o scăpare. Spre deosebire de mişcarea fizică regulată, moderată şi controlată, dependenţa de sport ajunge să ne afecteze considerabil starea de sănătate. 

Care sunt simptomele unui dependent de sport?

–    Sportul este cel mai important. Cei afectaţi de această stare nu doresc schimbarea programului, a setului de exerciţii, a intensităţii acestora şi nu concep să sară peste o zi de antrenament.
–    Petrece foarte multe ore pe zi în sala de fitness, iar antrenamentele sunt agresive.
–    Lucrează chiar şi accidentat fiind.
–    Oricât de mult sport face, nu este mulţumit de înfăţişarea sa şi i se pare că nu arde destule calorii. Tocmai de aceea, unii ajung să se înfometeze, confruntându-se în timp şi cu anorexia.
–    Pentru orice exces alimentar, creşte numărul şi intensitatea exerciţiilor fizice, privind sportul ca pe un fel de pedeapsă.

Cu ce probleme de sănătate se pot confrunta dependenţii de sport?

1.    Oboseală, iritabilitate, lipsă de concentrare – atunci când faci sport intens zi de zi, corpul tău are nevoie de mult mai multe substanţe nutritive, iar muşchii nu au timp să se refacă. Dacă arzi prea multe calorii într-un timp scurt şi, în plus, nu ai zile de pauză, oricât de mult ai mânca, organismul nu va suplini acest deficit şi îţi va da semnale de alarmă, traduse prin oboseală, lipsa de concentrare, schimbări de stare etc.

2.    Insomnie – adrenalina şi endorfina sunt doi hormoni eliberaţi de corp în timpul efortului fizic. Creierul nostru rămâne activ mult timp după terminarea antrenamentului, existând riscul apariţiei insomniei.

3.    Deshidratare: o cauză poate fi şi secreţia în exces a hormonilor stresului, cortizolul şi adrenalina.

4.    Sistem imunitar slăbit: este binecunoscut faptul că în timpul exerciţiului fizic, corpul foloseşte mai multe energie decât în mod normal. Fiind dependent de sport, organismul nu va mai avea suficientă energie pentru a lupta împotriva răcelilor sau diferitelor infecţii.

5.    Instalarea prematură a osteoporozei sau a altor afecţiuni ale sistemului osos –  Oasele au nevoie de substanţe nutritive şi de un sistem hormonal echilibrat, iar atunci când aceste condiţii nu sunt implinite apar astfel de probleme.

6.    Dereglări hormonale: nivelul scăzut de estrogen duce la dereglări hormonale, cum ar fi amenoreea ( lipsa ciclului menstrual), căderea părului sau chiar infertilitate.

7.    Încetinirea perioadei de pubertate la adolescenţi.

8.    Depresii. 

Cum se poate trata bulimia asociată sportului?

În primul rând, este necesar să precizăm că renunţarea totală la sport nu este o soluţie pe termen lung. Primul pas ar fi ca bolnavul să conştientizeze că are o problemă şi să se adreseze unui psiholog, unui nutriţionist şi, pentru cazurile mai grave, unui doctor generalist.

Este necesară o abordare mai amplă, tocmai pentru a trata cauzele emoţionale care au dus la instalarea acestei afecţiuni, pentru a corecta obiceiurile alimentare nesănătoase şi pentru a controla starea fizică a pacientului.

În general, recuperea este de durată, fiind necesară o perioadă de pauză în a face sport. Apoi, antrenamentele se reiau moderat, sub atenta supraveghere a unui instructor. Tendinţa de a evada prin sport poate reapărea în momentele mai grele, tocmai de aceea rezolvarea traumelor emoţionale fiind parte importantă a tratamentului.

Sportul reprezintă o posibilitate de a ne relaxa şi de a arăta mai bine, nu o metodă de evadare şi de compensare a unor frustrări pe care nu le putem rezolva altfel. Tocmai de aceea este necesar să ştim să recunoaştem dependenţa de sport şi să spunem stop atunci când prea mult devine periculos pentru viaţa noastră.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram