Cea mai întâlnită formă de sedentarism astăzi este chiar munca de birou: 8-10 ore pe scaun, dând telefoane şi luând prânzul chiar în faţa calculatorului. Deşi sună comod, află că statul pe scaun atât de mult timp este un real pericol pentru sănătate. Dacă te gândeşti că prin exerciţiile de la sală recuperezi acest inconvenient oarecum impus de circumstanţe, te înşeli. Cercetătorii au demonstrat deja faptul că sedentarismul la locul de muncă ne afectează oricum, fie că facem sau nu sport în timpul liber.
Aşadar, dacă eşti şi tu atins de acest “flagel” al celor mai multe joburi din România, ţine minte că te poţi confrunta cu:
– Afecţiuni ale inimii – atunci când stăm pe scaun fără să ne ridicăm mult timp, pulsul nostru scade, iar plămânii şi inima nu mai funcţionează la parametri normali. Tocmai de aceea, există un risc mult mai mare de apariţie a bolilor cardiovasculare. De asemenea, un studiu canadian arată că femeile care petrec mai mult de 6 ore pe scaun prezintă un risc cu 40% mai mare de a dezvolta cancer sau boli ale inimii.
– Acumularea depozitelor de grăsime în zona dorsală şi cea abdominală
– Probleme digestive, cum ar fi constipaţia cronică
– Diabet tipul II
– Dureri de spate
– Obezitate
Dacă te-ai convins deja că trebuie să îţi schimbi stilul de lucru, iată mai jos câteva tipsuri pentru a fi cât mai activ şi în timpul programului de la serviciu:
– Ridică-te la fiecare 30-40 de minute!
Fie că ai treabă sau nu în celălalt colţ al biroului, ridică-te periodic de pe scaun pentru a accelera natural ritmul bătăilor inimii. Astfel, scazi riscul apariţiei problemelor de sănătate, în special al bolilor cardiace.
– Ridică-te ori de câte ori vorbeşti la telefon sau discuţi cu cineva din birou!
În general, discuţiile libere pe care le ai implică mai puţină formalitate, aşa că profită de ocazie şi fă câţiva paşi în cameră atunci când vorbeşti la telefon sau cu ceilalţi colegi.
– Nu trimite emailuri şi nu comunica prin messenger!
Bineînţeles, dacă persoanele pe care le contactezi sunt în aceeaşi încăpere/ clădire cu tine. Poate că varianta e-mailului ţi se pare mai comodă, însă ia în calcul şi faptul că faţă în faţă, conversaţia decurge mult mai clar.
– Urcă şi coboară pe scări!
Chiar dacă lucrezi la un etaj superior, gândeşte-te că, odată ajuns la birou, vei sta destul pe scaun şi vei fi tentat să uiţi de sfaturile de mai sus, aşa că scările pot fi o alternativă în acest sens.
– Vino la birou cu bicicleta sau pe jos!
Pe lângă faptul că îţi vei îmbunătăţi tonusul şi vei aplana oarecum efectele sedentarismului la locul de muncă, ţine minte că mersul pe jos este eficient împotriva depunerilor de grăsime.
– Încearcă să lucrezi în picioare, dacă munca îţi permite asta!
Ori de câte ori trebuie să capsezi documente, să vorbeşti la telefon, să verifici sau să îndosariezi acte etc. încearcă să lucrezi în picioare. Probabil va trebui să stai jos atunci când vei lucra la calculator, însă fii mai activ în cazul celorlalte sarcini.
– Achiziţionează-ţi un scaun ergonomic şi nu sta mult timp în aceeaşi poziţie!
Scaunul ergonomic va mai atenua din efectele sedentarismului la locul de muncă, dar doar dacă îi vei seta corect opţiunile. Pe de altă parte, găseşte-ţi o poziţie confortabilă şi încearcă să o mai schimbi când şi când.
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment