Fă sport pentru o memorie mai bună

Fă sport pentru o memorie mai bună

Brain fitness este privit în general ca o modalitate de a ne “întreţine” mintea prin activităţi cognitive. Dezlegarea rebusurilor, lectura, socializarea, toate sunt considerate exerciţii destinate conservării sau imbunătăţirii capacităţilor mentale. 

Cu toate astea, numeroase studii în domeniu au atestat faptul că, cel puţin în cazul memoriei, un rol deosebit de important îl are mişcarea fizică. Cu alte cuvinte, nu doar activităţile cognitive pot fi de ajutor, ci chiar practicarea unui sport.

–    Exerciţii aerobe moderate, pentru o memorie mai bună la vârstă înaintată

Hipocampusul este o parte a creierului nostru, care controlează memoria, învăţarea sau emoţia. Acesta îşi pierde din volum, odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu realizat la Rice University şi Ohio State University a arătat faptul că exerciţiile aerobe, practicate regulat, duc la o creştere a mărimii hipocampusului cu cel puţin 2%. Studiul a cuprins 120 de adulţi cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, toţi sedentari. O parte au făcut timp de 6 luni exerciţii aerobe moderate, câte 40 de minute de trei ori pe săptămână, în timp ce restul au practicat exerciţii de stretching. La final, s-a constatat că doar cei din prima categorie înregistraseră o creştere destul de semnificativă a hipocampusului şi avuseseră un scor mai mare la testele de memorie.

–    O greutate normală, menţinută, asigură atât o memorie mai bună, cât şi capacitate mai mare de concentrare

Cel puţin, asta spune echipa de specialişti ai Colegiului Medical Cornell. Studiul lor s-a bazat pe rezultatele înregistrate de 109 pacienţi supraponderali. Doar cei care au slăbit şi au ajuns la o greutate normală, au dat dovadă de o mai bună memorie şi de o capacitate de concentrare sporită.

–    Asigură-ţi amintirile, practicând sport în mod regulat, timp de cel puţin un an.

Pentru a fi sigur că în viitor nu vei avea pierderi de memorie, fă sport , de preferat exerciţii aerobe. Efortul fizic trebuie să fie unul susţinut, de 3 ori pe săptămână, timp de cel puţin un an. Astfel, îţi vei mări volumul hipocampusului şi, în plus, va creşte şi capacitatea de oxigenare a creierului.

–    Memorie mai bună şi regenerare neuronală prin exerciţii cardio intense

Până acum s-a stabilit în mod clar că sportul îmbunătăţeşte memoria. Diversele studii încearcă să demonstreze ce fel de mişcare este potrivită în acest scop. Aşadar, deşi exerciţiile moderate sunt de preferat, şi exerciţiile cardio intense au beneficiile lor. Printre acestea: memorie mai bună, oxigenarea creierului, o mai bună circulaţie sangvină la nivelul creierului, regenerarea neuronilor etc. Este recomandat să faci exerciţii cardio, timp de 20 de minute pe zi, crescând intensitatea exerciţiilor de patru ori în acest interval. De exemplu, începi lent, plusezi la un moment dat, revii la o intensitate moderată şi repeţi această practică de patru ori.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram