Brioşe cu dovleac şi stafide

Brioşe cu dovleac şi stafide

Pieţele sunt pline în această perioadă de legume şi fructe specifice sezonului. E lucru hotărât, vedetele toamnei sunt, fără doar şi poate, strugurii, gutuile, conopida şi… dovleacul. Dacă ne gândim că la sfârşitul acestei luni, pe 31 octombrie, vom sărbători Halloweenul, dovleacul devine cu atât mai important. Totuşi, pe lângă figurine şi candelabre, din dovleac putem pregăti numeroase reţete sănătoase şi gustoase. 

Nici nu ar fi de mirare, întrucât atât pulpa de dovleac, cât şi seminţele acestuia sunt o sursă bogată de betacaroten, vitamina A, potasiu, antioxidanţi, fibre, vitamina E, fier, magneziu, zinc şi acizii graşi Omega 3 şi Omega 6.

Fructele şi legumele bogate în betacaroten scad riscul apariţiei unor tipuri de cancer, în vreme ce potasiul îi ajută pe hipertensivi, întărind şi sistemul imunitar şi pe cel osos. Substanţele şi vitaminele dovleacului sunt benefice şi în cazul altor afecţiuni, cum ar fi atrita sau depresia. De asemenea, consumă dovleac dacă vrei să arăţi mai tânăr, fiind recunoscute proprietăţile lui asupra pielii noastre. Seminţele de dovleac pot constitui un adevărat tratament complementar în tratarea paraziţilor intestinali, scăderea colesterorului, ajutând şi la prevenirea depunerii calculilor renali. Aşadar, atunci când găteşti o reţetă cu dovleac, nu arunca seminţele, ci spală-le bine şi pune-le la uscat. Apoi, le vei putea consuma ca atare ( de preferinţă neprăjite, consumă-le dimineaţa, de trei ori pe săptămână) sau în salate şi prăjituri.

Brioşe cu dovleac şi stafide

Ingrediente:

1 cană cu dovleac proaspăt, dat prin razătoarea cea mare
2 căni şi jumătate cu făină
O cană de zahăr
Două ouă
O cană şi trei sferturi de lapte
Un sfert de cană de unt moale
O cană cu stafide
Un pliculeţ de amoniu pentru prăjituri
Puţină sare
Scorţişoară şi nucşoară

1.    Pune într-un vas ouăle, untul moale, laptele şi zahărul. Amestecă bine până când amestecul se omogenizează.
2.    Incorporează apoi dovleacul ras în acest amestec.
3.    Adaugă în compoziţie condimentele şi sarea.
4.    Presară în ploaie făina.
5.    Stinge amoniul pentru prăjituri în câteva picături de lămâie şi pune-l în compoziţia de mai sus.
6.    Stafidele se înmoaie în prealabil, câteva minute în apă călduţă. Apoi, se storc bine şi se adaugă în amestec.
7.    Amestecul trebuie să se asemene la consistenţă cu smântâna. Toarnă compoziţia în forme şi introdu tava în cuptorul încins în prealabil. Lasă aproximativ 25-35 de minute.
8.    Brioşele se servesc calde sau reci.

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram