Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân are loc în fiecare an, pe 1 octombrie. Pe tot parcursul acestei luni, au loc diverse evenimente ce au ca scop informarea cu privire la tratarea şi prevenirea cancerului la sân. Anul acesta, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Gral Medical, Europa FM şi Roche România au iniţiat o campanie prin care femeile se pot programa pentru ecografii mamare gratuite, în centrele Gral din ţară. Pe lângă aceste investigaţii de rutină, femeile ar trebui să cunoască şi un alt tip de informaţii.
Cauzele cancerului la sân sunt numeroase, iar uneori acestea nu ţin doar de persoana în cauză: poluarea, factorul genetic, stresul, dezechilibrul sistemului endocrin, stilul de viaţă etc. Studiile au arătat că există măsuri pe care le poţi lua pentru a reduce riscul apariţiei cancerului la sân. Iată mai jos, cele mai importante dintre acestea:
1. Controlează-ţi nivelul de estrogen
Se pare că estrogenul creşte riscul dezvoltării acestei afecţiuni. O spun cercetătorii care au demonstrat că estrogenul stimulează divizarea celulară de la nivelul sânilor şi al uterului. Estrogenul este un hormon feminin, produs de ovare, secretat în cantităţi mai mari în perioada fertilă. După instalarea menopauzei, nivelul de estrogen scade. Astfel, femeile care au fost predispuse unui nivel mare de estrogen de-a lungul vieţii, din diverse motive ( apariţia precoce a ciclului menstrual, obezitate, stil de alimentaţie nesănătos etc) prezintă riscuri mai mari de apariţie a cancerului la sân.
2. Fă sport!
Exerciţiile fizice sunt un mod natural în care ne putem reduce nivelul de estrogen. Sportul previne atât dezvoltarea cancerului la sân, cât şi recidivarea acestuia. Efortul fizic moderat, practicat aproximativ 30 de minute în fiecare zi, scade cu 50% mortalitatea în cazul celor care au reuşit să învingă acest tip de cancer. Condiţia este ca, pe lângă sport, să se adopte şi un stil de viaţă echilibrat şi o dietă sănătoasă.
De asemenea, persoanele obeze sau supraponderale au un nivel ridicat de estrogen. Tocmai de aceea, riscul lor în cazul cancerului la sân este cu 30% mai mare. Se poate opta pentru un program de sport moderat (practicând jogging, înot, fitness, alte exerciţii cardio, plimbare etc.) sau pentru mişcare intensă, reducând în acest caz din minutele alocate sportului, în fiecare zi.
3. Adoptă o dietă corespunzătoare!
– Elimină din dietă alimentele bogate în grăsimi, cu precădere grăsimi nesaturate (cereale, produse de fast-food, unele lactate, produsele de cofetărie)
– Consumă legume şi fructe în fiecare zi pentru că ele îţi vor reduce nivelul de estrogen.
– Dacă te întrebi ce legume şi fructe sunt recomandate în acest caz, afla că broccoli, conopida sau varza inhibă divizarea celulelor bolnave de la nivelul sânului.
– Legume şi fructe bogate în beta-caroten: morcovi, dovlecei, broccoli, spanac, sparanghel, caise, mango, nectarine etc.
– Cireşe negre şi struguri în loc de vin sau alte băuturi alcoolice. Alcoolul consumat în cantităţi mai mari creşte estrogenul şi scade capacitatea corpului de a folosi vitamina B şi acidul folic, esenţiale în lupta contra cancerului.
– Consumă peşte (somon, ton, crab, sardine, hamsii) sau alte alimente bogate în Omega 3.
un articol de Marina Râşnoveanu
Add Comment