5 beneficii surprinzătoare ale sportului

5 beneficii surprinzătoare ale sportului

Se vorbeşte deseori despre avantajele pe care le avem atunci când facem mişcare în mod regulat. Astfel, ştim că sportul ne ajută să slăbim, să ne îmbunătăţim condiţia fizică şi tonusul sau să fim mai sănătoşi. Studiile din ultimii ani, însă, au arătat că mişcarea fizică ne aduce mult mai multe beneficii, unele dintre ele chiar surprinzătoare. Citeşte mai jos câteva dintre acestea şi fă sport cel puţin 15 minute în fiecare zi:

1.    Tenul subţire cu sport se ţine

Efortul fizic are efecte benefice atât asupra tenului, cât şi a pielii noastre.Celulele corpului primesc mai mult oxigen, pielea devine mai luminoasă, mai elastică şi mai sănătoasă. Se pare că sportul ajută şi la ameliorarea unor afecţiuni dermatologice cum este, de exemplu, acneea. Singura menţiune ar fi că, ori de câte ori facem mişcare în aer liber, trebuie să ne protejăm pielea şi tenul de efectele razelor solare cu ajutorul unei creme cu protecţie UV. 

2.    Faci sport 15 minute în fiecare zi, trăieşti mai mult

Afirmaţia are la bază un studiu realizat de cercetătorii din Taiwan. Aceştia au avut ca bază de cercetare 400.000 de voluntari şi au descoperit, se pare, un altfel de elixir al tinereţii. Un sfert de oră de mişcare moderată şi regulată în fiezare zi, ne face mai longevivi cu trei ani. De asemenea, la fiecare 15 minute în plus de sport, riscul de mortalitate scade cu 4%. 

3.    Sportul reglează sistemul endocrin

Dezechilibrele hormonale, chisturile ovariene, ciclul menstrual neregulat, sindromul premenstrual, toate aceste probleme pot fi rezolvate sau ameliorate practicând sport. Înotul are anumite posibile efecte adverse, tinerele care au practicat înot de performanţă prezentând un risc mai mare de formare a chisturilor ovariene.

4.    Mişcarea îi ajută şi pe pacienţii cu boli cardiace congenitale severe

 Mult timp, acestor pacienţi le-a fost interzisă mişcarea, fie ea moderată sau monitorizată. Într-un studiu recent realizat la Children Hospital din Boston, 15 copii din 16 antrenaţi într-un program de sport moderat, au avut chiar o îmbunătăţire a funcţiei cardiace. Aşadar, mişcarea fizică are beneficii şi asupra acestor cazuri.

5.    Sportul te ajută să te laşi de fumat

Atât sportul, cât şi fumatul acţionează asupra aceluiaşi organ: plămânii. Efectul lor, însă, este invers: în timp ce sportul îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului respirator, ţigările au un efect nociv asupra capacităţii respiratorie. Practicarea unui sport sau angajarea în activităţi domestice, dar care implică efort fizic cel putin moderat, diminuează nevoia de a fuma şi ne ajută să trecem mai uşor peste tentaţia de a fuma o “ultimă” ţigară. 

un articol de Marina Râşnoveanu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram