Fii în formă cu exerciţii cardio!

Fii în formă cu exerciţii cardio!

Exerciţiile cardio sunt preferatele celor care doresc să piardă câteva kilograme, să îşi modeleze corpul sau să îşi recapete tonusul. Exerciţiile cardio se referă în principal la antrenamentul sistemului cardiovascular. Astfel, prin creşterea pulsului se consumă mai mult oxigen, fapt ce duce la arderea caloriilor.

Dacă şi tu eşti în căutarea unui program de sport şi crezi că exerciţiile cardio sunt cele mai potrivite, citeşte mai jos tot ce ar trebui să ştii despre acest tip de mişcare:

Exerciţii cardio – indoor sau outdoor

Exerciţiile cardio pot fi efectuate atât la sală, cât şi în aer liber. Poţi alege dintre jogging, mersul pe jos, pe bicicletă ( eliptică), step etc. Toate acestea sunt activităţi continue, ce îţi menţin pulsul ridicat.
–    Joggingul este unul dintre cele mai simple şi eficiente exerciţii pentru că îl poţi practica afară sau în interior, fiind recomandat pentru întărirea încheieturilor şi a oaselor sau chiar pentru arderea caloriilor. Dacă intenţia ta este de a mai pierde din greutate, ţine minte că ar fi bine să sprintezi sau să dai un plus de viteză şi dificultate traseului tău.
–    Mersul pe bicicletă este iar eficient, fiind recomandat să pedalezi timp de cel puţin 30 de minute pe zi. De asemenea, bicicleta eliptică şi banda de alergare sunt unele dintre cele mai populare exerciţii cardio. Bicicleta eliptică îţi lucrează tot corpul, fiind de preferat să aibă şi mânere, ajutând astfel la definirea unor braţe frumoase.
–    Exerciţiile step sunt cele mai potrivite dacă vrei să îţi lucrezi picioarele, zona posterioară şi şoldurile. Poţi pierde până la 400 de calorii în 30 de minute, asta în cazul în care păstrezi ritmul alert.

Începe cu un program fix şi îmbunătăţeşte-l pe parcurs!

Ca în oricare alt sport, nu este indicat să ai mari aşteptări încă din primele săptămâni. Ba mai mult, trainerii recomandă să se înceapă cu 3-4 şedinţe pe săptămână, cu o zi pauză între ele ( poate chiar două dacă te simţi suprasolicitat). Timpul efectiv de executare să fie de 30-45 de minute cu condiţia ca exerciţiile să fie continue. Cu fiecare săptămână vei creşte numărul minutelor de lucru, axându-te mai mult pe modul de execuţie. De-abia după primele 4 săptămâni poţi îmbunătăţi programul tău de exerciţii cardio: creşterea dificultăţii/ vitezei exerciţiilor, o zi suplimentară de antrenament, exerciţii noi etc.

Monitorizează-ţi pulsul şi ai grijă la orice semnal de alarmă!

În timpul exerciţiilor cardio este recomandat să îţi monitorizezi pulsul. Pentru a şti care este pulsul recomandat vârstei tale, consulta diversele calculatoare de pe internet, asta pentru a fi sigur că te afli în grafic. Dacă în timpul antrenamentului te simţi ameţit, deshidratat sau ai dureri în piept, opreşte-te. E semn că exerciţiile alese sunt prea solicitante pentru organismul tău.

Ia-ţi măsuri de precauţie dacă practici exerciţiile cardio afară

Adaptează-te condiţiilor meteo: fă încălzirea în interior dacă afară e prea frig, aplică-ţi loţiune de protecţie solară şi poartă ceva pe cap dacă este foarte cald, îmbracă-te adecvat etc.

Consultă-ţi medicul dacă suferi de boli de inimă, diabet sau astm!

De fapt, înainte de a începe să faci sport este bine să îţi consulţi medicul. Pentru fiecare afecţiune există anumite interdicţii sau sfaturi pentru cei care doresc să practice sport, aşa că nu te descuraja, spunându-ţi că mişcarea nu este pentru tine.

Bea cel puţin 2 litri de apă pe zi!

Da, probabil ai mai auzit asta de nenumărate ori, însă hidratarea chiar este necesară, mai ales pentru o persoană care face mişcare. Trebuie să ştii că deshidratarea în timpul exerciţiilor fizice duce la o capacitate redusă de pompare a inimii, ceea ce s-ar traduce prin apariţia ameţelii, a oboselii sau a crampelor musculare. Aşadar, bea cel puţin 2 litri de apă pe zi, înainte, în timpul şi după antrenament.

un articol de Marina Râşnoveanu
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook
youtube
instagram