Răbdarea este esenţială. Nu încerca să faci prea mult, prea curând şi nu te opri înainte de a lua contact cu recompensele unei condiţii fizice îmbunătăţite. Este imposibil să recapeţi în câteva zile, sau săptămâni ceea ce ai pierdut în ani de viaţă sedentară, dar poţi să revii dacă perseverezi. Iar premiul îşi merită preţul.
Verifică-ţi sănătatea! Dacă ai sub 35 de ani, nu este nevoie să îţi faci un control medical înaintea începerii antrenamentelor. Dar dacă ai peste 35 de ani şi ai dus o viaţă sedentară, trebuie să consulţi un medic care poate să îţi recomande un anumit test de exerciţii.
Fitnessul ne ajută să arătăm, să ne simţim bine şi să facem cu energie treburile zilnice, bucurându-ne de timpul liber rămas. O condiţie fizică bună implica un antrenament al inimii, corpului şi muşchilor. Şi ceea ce facem cu corpul nostru influenţează ceea ce putem face cu mintea noastră. Fitness-ul îmbunătăţeşte vigilenţa mentală şi stabilitatea emoţională. Este important de ştiut că fitness-ul este o calitate care diferă de la o persoană la alta. Este influenţat de vârstă, sex, ereditate, obiceiurile personale, de exerciţiu şi de ceea ce mănânci.
Încălzirea – 5-10 minute de exerciţii: jogging, ridicări de genunchi, cercurile de braţ sau rotaţiile de corp, mişcări de intensitate joasă, care stimulează mişcarea.
Antrenamentul muşchilor – 20 de minute, de două ori pe săptămână minim, care include exerciţii pentru toate grupurile majore de muşchi. Ridicarea greutăţilor este cel mai eficace drum pentru a spori forţa.
Rezistenţa musculară – 30 minute de trei ori pe săptămână.
Rezistenţa cardiorespiratorie – 20 minute, de cel puţin trei ori pe săptămână, mişcări aerobice, cu acelaşi ritm la fiecare şedinţă.
Flexibilitatea – 10 minute de exerciţii de întindere, executate încet.
La sfârşitul antrenamentului se va face o alergare uşoară pe bandă timp de 10 minute .
Fitnessul nu este numai pentru supermodele, sau pentru sportivii de performanţă. Nu eşti niciodată prea tânăr sau prea bătrân pentru a începe. Exerciţiul, combinat cu o bună dietă, te poate ajuta să te simţi mai bine, să previi unele boli cronice. Vei avea mai multă energie, mai puţin stres, îţi vei îmbunătăţi calitatea somnului. Poţi pierde kilogramele în plus, îţi vei îmbunătăţi aspectul fizic, vei avea o părere mai bună despre propria persoană.
Momentul optim pentru antrenament este dimineaţa, înaintea începerii serviciului. Exerciţiile te vor face mai energic şi mai alert. O altă oră potrivită este înaintea mesei de seară; mişcarea îţi va aduce o stare de calm şi te va ajuta să risipeşti tensiunea şi grijile din timpul zilei.
Vlad Matasa
Consilier BodyCare&Fitness
www.bcf.ro
Add Comment