Chiar dacă vrem să slăbim, tonifiem sau să punem masă musculară, trebuie urmate anumite principii: antrenament, odihnă şi un regim alimentar în funcţie de obiectivele dorite. După alegerea obiectivului dorit, cel mai important este cum ne alegem "meniul".
Principiile unui bun regim (meniu):
1. Nu vă interziceţi nici un aliment
2. Mâncaţi proteine în cantitate suficientă
3. Nu ţineţi regimuri severe
4. Reuşita unui bun regim este succesul său pe termen lung
1. Nimic nu este interzis
Prima etapă a unui regim constă în suprimarea din vocabular a cuvântului "interzis". Cu cât veţi trage mai mult de un elastic, cu atât veţi risca să se rupă. Cu cât vă veţi interzice mai mult ciocolată cu atât dorinţa dvs. se va intensifica. În opinia mea, nu există decât un singur regim adevărat – regimul echilibrat. Pentru a-l urma ar trebui să cunoaşteţi totul despre dietetică, deoarece deseori, regimul implică interdicţii şi, pe lângă acestea ar trebui să vă cântăriţi alimentele, pentru a vă calcula corect caloriile. Trebuie să daţi uitării monotonia regimului şi interdicţiile. Din experienţă am învăţat că regimurile care funcţionează cel mai bine sunt elaborate în funcţie de ceea ce ne place să mâncăm.
2. Mâncaţi suficiente proteine
Cel de-al doilea punct important priveşte aportul de proteine în cadrul unui meniu. Greşeala cea mai frecventă, atunci când vă faceţi un meniu, este să nu se mănânce suficiente proteine. Dacă nu mâncaţi destule proteine, pierdeţi o parte din masa dumneavostra musculară, iar pielea vi se ofileşte. Majoritatea regimurilor presupune o carenţă proteică. Proteinele sunt primordiale pt structurarea masei dumneavostra musculare, a pielii şi a pereţilor tuturor celulelor dumneavostra.
3. Nu urmaţi regimuri severe
Cel de-al treilea punct important al unui regim vizează cantitatea de calorii. Nu vă lăsaţi niciodată într-un regim restrictiv, pe care nu-l veţi urma prea mult timp, şi care, mai ales, vă va produce frustrare. Cu cât urmaţi un regim mai sever, cu atât mai puţin veţi rezista şi, negreşit veţi claca. E mai bine să urmaţi un regim rezonabil, care să nu vă inducă frustrare şi prin care să vă atingeţi obiectivele.
4. Reuşita unui bun regim este succesul său pe termen lung
Toate regimurile funcţionează dacă le urmaţi pe termen lung, dar e dificil de urmat un regim de cursă lungă. Ele sunt deseori irealizabile pe termen lung, şi exact din acest motiv, trebuie conceput un regim în funcţie de personalitatea fiecăruia dintre noi.
Trebuie să urmez un regim toată viaţa ?
Aş fi tentat să spun "nu" dar voi spune că acest lucru depinde de preţul pe care sunteţi dispuşi să-l plătiţi şi de cât sunteţi dispuşi să investiţi, ca timp şi energie. Dacă nu sunteţi suficient de motivaţi, nu veţi ajunge departe şi veţi abandona.
Cei care doresc să facă sport în mod regulat, au nevoie spre deosebire de cei sedentari, de o cantitate mai mare de vit. A, B6 şi Calciu pentru a susţine consumul de proteine. Au nevoie şi de mai mult Mg (magneziu) pentru relaxarea muşchilor şi fortificarea oaselor. Au nevoie deasemeni şi de cantitati mai mari de vitamina C pentru a asigura un ţesut conjunctiv puternic, pentru a proteja organismul împotriva stresului intens şi pentru a încetini producerea de acid lactic, dar şi de aminoacizi pentru dezvoltarea, vindecarea sau regenerarea ţesutului muscular.
O alimentaţie raţională, cumpătată, asigura materialul plastic pentru formarea masei musculare active şi dezvoltarea armonioasă a corpului, asigură materialul energetic necesar activităţii desfăşurate şi a acoperirii cheltuielilor energetice depuse, asigură materialul biocatalitic (vitamine, minerale). Stă în puterea noastră să ne facem un aliat devotat din acest factor vital indispensabil: alimentaţia, să ne educăm pe noi şi pe copii noştrii în utilizarea acestui aliat biologic.
Faceţi cât mai multe exerciţi fizice, dacă aveţi această posibilitate. Dar ca şi în cazul regimului, va trebui să le faceţi cu moderaţie, prin paşi mici, în funcţie de capacităţile dumneavostra fizice. Scopul nu este acela de a merge zilnic la sală, timp de 30 de zile, pentru ca ulterior să vă opriţi, ci mai curând de a merge cu plăcere de două ori pe săptămână timp de 30 de ani.
Andrei Florin Seler
Instructor Personal Fitness
"What the mind believes, the body can achieve."
Add Comment