Traseu

Traseu 7km – UpDown Run, cu diferenta de nivel de 340m

Descriere traseu

Traseul incepe in Piata Sfatului, intra in curtea Bisericii Negre, pe care o ocolim prin stanga si continuam prin Curtea Liceului Johannes Honterus, ca sa te incarci cu un iz de istorie a Brasovului Medieval. Apoi cotim stanga pe str. Paul Richter, traversam str. Poarta Schei, trecem repede pe langa Arena Ion Tiriac delimitata de ruinele zidului Cetatii Brasovului si mergem sa cucerim in curand Cetatea Brasovia de pe Tampa.

Facem dreapta pe str. Castelului, dupa 2oo m – stanga directia sub Tampa uimiti de complexul Olimpia si Bastionul Tesatorilor care are cea mai buna acustica din Europa de Sud-Est.

La 150 m de Bastion cotim brusc la dreapta si incepe distractia: un vertical de 2 km ( cea mai buna ocazie sa gusti din experienta alergatorilor montani si sa vezi ce fac ei acolo sus pe munte). Vertical – adica te urcam in 2 km undeva la 340 m altitudine. Genunchii tai o vor numi scurt: Ciocanul de pe Tampa. Dar sus, sus te vei imbata de panorama Brasovului.

De aici urmezi poteca dupa Gradini pt aproximativ 400 m traversand o belvedere mica si frumoasa la liziera padurii, de unde poti saluta Brasovul ( inca de jos 🙂 ). Apoi urmezi poteca spre stanga in sus si faci prima la dreapta in vaiuga, mainile in solduri sau pe genunchi si tragi si tragi. Aici vei incepe sa te transformi intr-un alergator montan. Si, crede-ne, o sa-ti placa mult, atat de mult incat o sa mai vrei. Si stii deja ca: MISCAREA ITI FACE BINE!

Poteca incepe sa fie tot mai abrupta, cu mici portiuni unde se inmoaie. Te afli pe Drumul Cavalerilor, care in trecut  facea legatura cu Cetatea Brasovia aflata pe Tampa.

La urmatoarea raspantie urci tot in stanga (nu dreapta in jos). Dupa inca 200m tii dreapta (nu stanga). Aici incepe portiunea mai tehnica, stancoasa, alternand cu radacini. Urcarea va avea 2-3 ramificatii, toate duc in acelasi loc, Saua Tampei, unde iti tragi sufletul si vom avea punct de hidratare ca sa iti dam forte pentru asaltul final al varfului Tampa. De aici mai ai mai putin de 1 km pana pe varf, urmand serpentinele. Din serpentine vei face stanga pe treptele de lemn si vei intra in poteca ce urca pe varf.

Ultimii 300 m o sa-i simti, dar pe varf, pe varf vei fi alt om, vei fi Alergator Montan. Acum o suta si ceva de ani pe varf era statuia regelui Arpad. Loc plin de istorie, te afli pe fostul amplasament al cetatii Brasovia. Arunci o privire peste oras, esti sus acum, fii mandru ca ai cucerit un munte, dar nu uita, respecta muntele!

Gata, o iei la vale in chiote de veselie traversand varful in directia Telecabina. Grija la prima coborare, pietrele pot fi alunecoase! Faci prima la dreapta dupa mica coborare sii urmezi drumul serpentinelor inapoi in sa. Treci de punctul de hidratare si te intorci pe unde ai urcat.

O sa iti placa la vale, tehnic, rapid, prea ca la munte. La coborare tii tot dreapta, inclusiv la prima intersectie care te va duce pe o curba de nivel pana in drumul serpentinelor. Odata ajuns in acesta vei face stanga la vale. Dupa 7 serpentine vei ajunge pe aleea de sub Tampa, unde vei coti stanga. Treci de Telecabina, de Complex Agrement si aleea te duce inapoi pe langa Bastionul Tesatorilor, terenurile de tenis de la Olimpia, Arena Ion Tiriac pana inapoi in curtea Liceului Honterus si ocolesti Biserica Neagra, veche de pe la 1300, prin stanga acesteia. Gata, intri in Piata Sfatului. E momentul tau de glorie! Treci finishul si te imbeti de bucurie ca ai terminat victorios, alergatorule!

Traseu 4km